«Καμπανάκι» για τους κινδύνους που προκύπτουν από την πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία, λόγω του εκλογικού αποτελέσματος στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, κρούει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, κάνοντας λόγο για πιθανό εκτροχιασμό των δημοσιονομικών και διακοπή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον Fitch, εάν προκύψει «αδύναμη» κυβέρνηση ή ένα σχήμα που θα βασίζεται σε ριζοσπαστικά κόμματα, το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορούσε να πάει πίσω, υπό το δεδομένο πως η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ισπανία δεν έχει ολοκληρωθεί. Στο σημείο αυτό, ο οίκος προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 99% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το 2024 θα φθάσει στο 90%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εκτιμάται, η βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη δημοσιονομική πολιτική, αφού ο προϋπολογισμός του 2016 εγκρίθηκε πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, μία παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο μερικής «στροφής» σε ό,τι αφορά στην πολιτική εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσαν να πλήξουν ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη των αγορών στην ισπανική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Fitch, μια από τις πρώτες προκλήσεις της νέας κυβέρνησης είναι η απόφαση του τοπικού κοινοβουλίου της Καταλονίας υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης