Τo πλεόνασμα που σημείωσε η Ελλάδα πέρυσι στον προϋπολογισμό της, για δεύτερο κατά σειρά έτος, δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Αρχών της για δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε σημερινό σημείωμά του.

«Αυτό ενισχύει την προσδοκία μας για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, αν και το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα θα μειωθεί το δημόσιο χρέος θα καθορισθεί σε μεγάλο βαθμό από το είδος της ελάφρυνσης του χρέους που συζητείται αυτή την περίοδο από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας», σημειώνει ο οίκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα, τονίζει ο οίκος, παραμένει μία από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης, των οποίων η δημοσιονομική προσαρμογή είναι διαρθρωτική και όχι κυρίως κυκλική.

Βάσει συμφωνιών στο Eurogroup, η χώρα μας οφείλει να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Οι αναλυτές αφήνουν να εννοηθεί πως μια συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης θα οδηγούσε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς η θετική προοπτική με την οποία βαθμολογούν το ελληνικό αξιόχρεο βασίζεται στην αισιοδοξία για συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς ελάφρυνση εκ μέρους των εταίρων, ο οίκος υπολογίζει πως το χρέος θα μειωθεί στο 132,8% του ΑΕΠ το 2026, εφόσον όμως επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Ακόμα κι αυτή η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ πάντως, αναφέρει, θα είναι η χειρότερη στην ευρωζώνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης