Όλες οι αλλαγές που είχαν δρομολογηθεί εδώ και καιρό για το φορολογικό σύστημα, έπεσαν στο τραπέζι της τρικομματικής επιτροπής (ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ), σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταργήσει και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012 όλες τις εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές κα.

Το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τους υπόλοιπους φόρους που επιβαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία.

Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί προτάσεις για εφαρμογή κλίμακας με δύο ή τρεις διαφορετικούς συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αντί για ενιαίο συντελεστή 35%, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφαιρούνται από τα κέρδη οι δαπάνες και οι ασφαλιστικές εισφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κλίμακα μπορεί να έχει δύο (20% και 35%) ή τρεις συντελεστές (20%, 25% και 35%), ανάλογα βεβαίως με το ύψος των εισοδημάτων. Ενδεικτικά, στην περίπτωση των δύο συντελεστών, το 20% αντιστοιχεί σε εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και το 35% σε εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει».

Στην περίπτωση που καταργηθεί το αφορολόγητο όριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο (για εισόδημα 5.000 ευρώ), έως 1.000 ευρώ αν εφαρμοστεί ο συντελεστής 20%, ή έως 1.500 ευρώ αν εφαρμοστεί συντελεστής 30%.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, πληρώνει σήμερα φόρο 2.020 ευρώ.

Με συντελεστή 20% θα πληρώσει φόρο 4.000 ευρώ και με 30% 6.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα «μπλοκάκια», θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, εφόσον βεβαίως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία.

Για τις επιχειρήσεις (Ανώνυμες Εταιρείες και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης), προτείνεται η εφαρμογή συντελεστή 19% για τα κέρδη και 19% επίσης για τα μερίσματα (η συνολική επιβάρυνση θα είναι 35%).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ, που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα προβλέπει:

– Κατάργηση των εκπτώσεων φόρου 10% δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαίτερα μαθήματα, ιατρικές επισκέψεις, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, χορηγίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

– Φορολόγηση επιδομάτων και συντάξεων που καταβάλλονται στις πολύτεκνες μητέρες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους και τις οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν.
– Κατάργηση εκτπώσεων χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.

– Κατάργηση μειώσεων φόρου για εργαζομένους σε παραμεθόριες περιοχές.

– Κατάργηση ευνοϊκών καθεστώτων φορολογίας εισοδήματος σε μικρά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης