Το νησί του ήλιου, της θάλασσας και των «σκοτεινών πρακτικών» αποδεικνύεται ένα σκληρό, περίπλοκο παζλ για την Ευρωζώνη, υποστηρίζει η γνωστή οικονομική στήλη «Lex» της εφημερίδας «Financial Times».

Σχολιάζεται χαρακτηριστικά ότι μια οικονομία που αναλογεί μόλις στο 0,2% της οικονομίας της νομισματικής ένωσης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «νεκροταφείο» της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βασικό ερώτημα, κατά τη στήλη, είναι ποιος πληρώνει για τη διάσωση «της Κύπρου, των τραπεζών της και των φορολογουμένων της από τα δικά τους λάθη». Αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται αναλογικά για μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς διασώσεις, φαντάζει εύλογη η διστακτικότητα των πολιτικών στο Βερολίνο να υπογράψουν μια λευκή επιταγή.

Όσον αφορά το κούρεμα των καταθέσεων, αναφέρεται ότι, ενώ συζητείται ως μέτρο που θα πιάσει όσους Ρώσους που φοροδιαφεύγουν, ίσως να είναι ήδη αργά για να αποδώσει. Η φυγή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες μπορεί να σημαίνει ότι οι Ρώσοι καταθέτες μεταφέρουν ήδη τα χρήματά τους «στον επόμενο φορολογικό παράδεισο», υποστηρίζει το δημοσίευμα. Αυτό συνεπάγεται τον κίνδυνο να πληγούν αποκλειστικά οι απλοί Κύπριοι καταθέτες σε περίπτωση επιβολής ζημιάς στις καταθέσεις.

Στο συμπέρασμά της, η στήλη καλεί τους πολιτικούς της Ευρωζώνης να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις ότι η αυστηρότητα έναντι της Κύπρου δημιουργεί τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης. «Η Κύπρος είναι το αποτέλεσμα της διάδοσης (από την Ελλάδα) και όχι η πηγή της» αναφέρεται χαρακτηριστικά, και παράλληλα σημειώνεται ότι πρέπει να αντισταθούν στα ανοίγματα της Ρωσίας υπέρ της συμμετοχής της στη διάσωση: «Το κόστος δεν καθιστά (τη ρωσική συμμετοχή) αναγκαία και τα κίνητρα της Μόσχας θα έπρεπε να εγείρουν υποψίες». Επιπλέον, καταλήγει η στήλη των «Financial Times», η Ευρωζώνη χρειάζεται να εξασφαλίσει το ότι οι εντολές της αρχίζουν επιτέλους να εφαρμόζονται στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ikypros.com
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης