Οι αγορές υποδέχθηκαν τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη σημειώνοντας ένα πολύ έντονο ανοδικό ράλι, αλλά ήδη η αντιστροφή είναι εμφανής και οι επενδυτές συνεχίζουν να πιέζουν τις αγορές.

Με απλά λόγια, ο Mario Draghi, δεν είπε απολύτως τίποτα. Επανέλαβε το κείμενο που είχε διαβάσει στις 29 Ιουνίου. Μετά τις υποσχέσεις για βοήθεια την προηγούμενη εβδομάδα, τελικά οι επενδυτές κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόθεση βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΕΚΤ η ανάπτυξη για την Ευρωζώνη αναμένεται να είναι μέτρια έως και αδύναμη, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο και αναμένεται να κυμανθεί γύρω από το στόχο του 2,0%.

Ο Mario Draghi επανέλαβε ότι η κατάσταση σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι πολύ δύσκολη και πίεσε να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις κυβερνήσεις αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης.

Οι απογοητευτικές δηλώσεις του Mario Draghi είχαν σαν αποτέλεσμα να αρχίσουν και πάλι πιέσεις στα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας με τις αποδόσεις να αυξάνονται και τις χρηματιστηριακές αγορές να σημειώνουν πτώση. Ήδη ο IBEX υποχωρεί κατά 4,90% ενώ η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται στα 1,2180. Πιέσεις δέχεται και ο χρυσός που έχει περάσει κάτω από τα $1600 ενώ το πετρέλαιο υποχωρεί πάνω από 1,00% στα $87,80.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης