Οι διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2014-2020 συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στην ευρωπαϊκή σύνοδο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι, πρότεινε προϋπολογισμό που περιλαμβάνει δαπάνες ύψους 960 δισ. ευρώ και πραγματικές πληρωμές 908,4 δισ. ευρώ. Τα 960 δισ. ευρώ είναι κατά 12 δισ. ευρώ λιγότερα από την πρόταση προϋπολογισμού του Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της Φινλανδίας έγραψε στο twitter ότι «πρόκειται για συμφωνία που είτε θα την αποδεχτείς είτε θα την απορρίψεις, χωρίς να δίνει άλλη επιλογή». Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνει την όποια συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια συμφωνία για το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό ίσως να είναι θετική για το ευρώ, καθώς θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, αν και η ακριβής αντίδραση εξαρτάται από το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Επίσης, στη Γερμανία το εμπορικό ισοζύγιο υποχώρησε τον Δεκέμβριο στα 12,0 δισ. ευρώ, κάτι που οδήγησε το ευρώ κάτω από τα 1,3400 δολάρια. Ωστόσο, γρήγορα η ισοτιμία κάλυψε τις απώλειες και διαπραγματεύεται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα μετά τις χθεσινές δραματικές απώλειες λόγω του Μάριο Ντράγκι. Πιθανή αντίσταση να συναντήσει στο επίπεδο-«κλειδί» του 1,3500 και στήριξη στο 1,3374.

Στην Ιαπωνία ένα μείγμα δηλώσεων διαφορετικών αξιωματούχων ενδυνάμωσε το γιεν. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι η πρόσφατη πτώση στο γιεν θα στηρίξει την οικονομία αναμένοντας ανάκαμψη το 2013. Ωστόσο, το γιεν ενισχύθηκε κατά 100 pips έναντι του δολαρίου μετά τις προβλέψεις της Nissan για το οικονομικό έτος 2013. Η Nissan διατήρησε τις προβλέψεις της για το γιεν στο 79,7 έναντι του δολαρίου, αγνοώντας τη δραματική πτώση από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου. Η πρόβλεψη φαίνεται ότι προκάλεσε μια μικρή συμπίεση, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ιαπωνικού νομίσματος να υποχωρήσει κάτω από το 93,00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κέρδη στο γιεν άρχισαν να επεκτείνονται, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο, δήλωσε ότι ο ρυθμός υποχώρησης στο γιεν ήταν πολύ γρήγορος. Οι δηλώσεις του οδήγησαν την ισοτιμία δολάριο / γιεν πάλι κάτω από το 92,50.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης