Οι μετοχές ενισχύθηκαν και το δολάριο υποχώρησε τόσο έναντι του ευρώ όσο και του δολαρίου Αυστραλίας, έπειτα από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να στηρίξει βαθύτερα την αμερικανική οικονομία. Είχαμε την ίδια αντίδραση που είχαμε μετά την υιοθέτηση του QE3 (τρίτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης) στις 13 του περασμένου Σεπτέμβρη. Στο παράδειγμα αυτό, οι μετοχές υποχώρησαν αμέσως μετά την άνοδο και το δολάριο σημείωσε αντιστροφή. Επομένως, το ερώτημα που τίθεται είναι αν ήδη η καλή πρόθεση για επενδυτικό ρίσκο είχε προεξοφληθεί ως προς και τη χθεσινή απόφαση της Fed.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ανακοίνωσε χθες πρόγραμμα μηνιαίων αγορών μακροπρόθεσμων Treasuries, ύψους 45 δισ. δολαρίων, που θα αντικαταστήσουν το πρόγραμμα Operation Twist, το οποίο εκπνέει στο τέλος Δεκεμβρίου. Η απόφαση αυτή κινήθηκε εντός των προσδοκιών της αγοράς. Αυτό θα είχε το πλεονέκτημα ότι θα κρατούσε πολύ χαμηλά τις αποδόσεις των Treasuries- κάτι που συνεπάγεται χαμηλότερα στεγαστικά δάνεια, δάνεια για μικρές επιχειρήσεις, εκπαίδευση κ.λπ. και θα ενθάρρυνε την ανάπτυξη στα μέτρα των δυνατοτήτων της Fed.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει ότι η αντίδραση της αγοράς εξαρτάται από το σε ποιο βαθμό είχε προεξοφληθεί και σε ποιο βαθμό η απόφαση μπορεί να αντισταθμίσει μεγαλύτερα προβλήματα επιβράδυνσης της ανάπτυξης και άλλες μακροπρόθεσμες μακροοικονομικές ανησυχίες. Ως προς και τις δύο πτυχές, η παραπάνω απόφαση δεν θα καταφέρει να ενισχύσει το ρίσκο και/ή να ασκήσει πιέσεις στο δολάριο.

Δύο είναι οι απειλές για το δολάριο από την πρόσθετη στήριξη της οικονομίας: η απομάκρυνση του ρίσκου που ενισχύει το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον (ακυρώνοντας την ανάγκη στροφής στην ασφάλεια του δολαρίου) και η αύξηση της προσφοράς χρήματος που μπορεί να αποδυναμώσει το νόμισμα. Ως προς τη Fed, η μηνιαία αύξηση του ισολογισμού της κατά 45 δισ. δολάρια και η προσφορά χρήματος μπορεί εύκολα να αφομοιωθούν.

Πιο κρίσιμος παράγοντας είναι το συναίσθημα ρίσκου. Η δέσμευση για χαμηλότερα επιτόκια αποτελεί πρόσκληση ανάληψης μεγαλύτερου ρίσκου (αν και τα επίπεδα μεταβλητότητας βρίσκονται ήδη σε χαμηλά 5ετίας), προκειμένου να επιτευχθούν μεγαλύτερες αποδόσεις (αν και οι αποδόσεις είναι τόσο χαμηλές, που τα κεφάλαια θα πρέπει να στραφούν σε πιο ριψοκίνδυνα assets). Αν υπολογίσουμε το 4ημερο ράλι μέχρι και τη χθεσινή απόφαση, οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για το ρίσκο φαίνεται πως ολοκληρώνονται. Εφεξής ο παράγοντας της συμμετοχής των κερδοσκόπων και το ζήτημα του «δημοσιονομικού γκρεμού» (Fiscal Cliff) θα επιβαρύνουν τις αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης