Η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε στο πτωχευτικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης η εταιρεία γεωτρήσεων Ocean Rig του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου υπήρξε, ως ένα βαθμό, αναμενόμενη για όσους παρακολουθούν την πορεία της εταιρείας. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν τον 64χρονο εφοπλιστή, ξέρουν ότι στην επιχειρηματική σκακιέρα, ο Γιώργος Οικονόμου δύσκολα χάνει, ακόμη και εάν φαίνεται να «αιμορραγεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια, ο Έλληνας πλοιοκτήτης βρίσκεται σε διαρκή περιδίνηση, ενώ, όπως σημείωνε πριν από μερικές εβδομάδες ξένη αναλύτρια, οι επενδυτές είναι «θυμωμένοι μαζί του».

Για την αγορά, η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 15 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ υπήρξε το «κερασάκι στην τούρτα», αποτελώντας κίνηση που διαδέχτηκε τις ζημιές, άνω του 90%, της μετοχής της Ocean Rig, την υποχώρηση της αξίας του στόλου της εταιρείας κατά 40% και βέβαια το συσσωρευμένο χρέος ύψους 3,69 δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κίνηση στρατηγικής;

Παρόλ’ αυτά, ο Γ.Οικονόμου εμφανίζεται, όπως προκύπτει από μία ανάγνωση «πίσω από τις γραμμές» της ανακοίνωσης της Ocean Rig, να ελέγχει το παιχνίδι, καθώς, όπως αναφέρεται:

-η δραστηριότητα της Ocean Rig συνεχίζεται ανεπηρέαστη, ενώ οι πιστωτές θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται έγκαιρα

-η εταιρεία, που έχει έρθει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης με πιστωτές που αντιπροσωπεύουν το 72% του χρέους της , θα ανακάμψει, διαθέτοντας τον πιο νέο στόλο του κλάδου, αλλά και ένα ισχυρό ισολογισμό

Επομένως, μήπως η προσφυγή στον αμερικανικό πτωχευτικό κώδικα είναι μία κίνηση στρατηγικής του δεύτερου μεγαλύτερου Έλληνα πλοιοκτήτη, τον οποίο το Lloyd’s List ενέταξε πρόσφατα στους 20 από τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους της παγκόσμιας ναυτιλίας;

Μία αρχική εικόνα θα σχηματίσουμε μετά την έγκριση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης από την αμερικανική δικαιοσύνη, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα πριν τις 8 Μαΐου.

Πάντως, ακόμη και οι εχθροί του, αναγνωρίζουν στο Γ. Οικονόμου το γεγονός ότι κατάφερε τo 2016 να σώσει την DryShips, ελέγχοντας πλήρως το χρέος της, έστω και εάν χρειάστηκε να δώσει γη και ύδωρ, δηλαδή να χρηματοδοτήσει με “φρέσκα” κεφάλαια (equity) την εταιρεία και να αγοράσει μεγάλο αριθμό πλοίων σε τρέχουσες τιμές.


(Το γιοτ του εφοπλιστή)

Βέβαια, οι επικριτές του δεν παραλείπουν να μιλήσουν για περίεργες συναλλαγές. Για παράδειγμα, αρχές της χρονιάς, ο εφοπλιστής προχώρησε στην επαναχρηματοδότηση του χρέους της Dryships, έχοντας εξασφαλίσει δάνειο 200 εκατ. δολαρίων από την ιδίων συμφερόντων εταιρεία του Sifnos Shareholders. Που κατέληξαν τα χρήματα αυτά; Στην χρηματοδότηση συμφωνίας εξαγοράς τεσσάρων πλοίων μεταφοράς αερίου προς 334 εκατ. δολάρια, τα οποία θα τεθούν υπό τον έλεγχο της TMS Cardiff Gas, μίας ακόμη εταιρείας συμφερόντων Οικονόμου.

Επίσης, τέλη Ιανουαρίου, η τιμή της μετοχής της DryShips εκτοξεύθηκε σε συνέχεια ανακοίνωσης για την άντληση 200 εκατ. δολαρίων από την πώληση μεγάλου πακέτου  μετοχών.. Ωστόσο, πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θέλουν, οι μετοχές αυτές να έχουν αγοραστεί από εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους νήσους που ελέγχει ο εφοπλιστής.

Η αυτοκρατορία Οικονόμου

Ο όμιλος TMS ελέγχει σήμερα στόλο 81 πλοίων, ενώ, έχει παραγγείλει ακόμη 20 πλοία που θα παραλάβει έως το τέλος της φετινής χρονιάς. Από αυτά 41 είναι φορτηγά πλοία ξηρού φορτίου, 30 τύπου capesize, 34 τάνκερ , πέντε πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και ένα πλοίο κοντέινερ.

Τμήμα των επενδύσεων του εφοπλιστή αφορά και το real estate, με τον ίδιο να διαθέτει εντυπωσιακές βίλες στο Σεν Μπαρτς της Καραϊβικής, στο Σεν Τροπέ, στη Νέα Υόρκη, αλλά και στην Αθήνα, στο οικιστικό συγκρότημα του Μίλτου Καμπουρίδη “One Athens” στο Λυκαβηττό.

Επίσης, ο Γ.Οικονόμου διαθέτει το πολυτελές, 50 μέτρων, «Baracuda Valletta» που φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης yacht designer Γιώργου Βαφειάδη και του Βρετανού αρχιτέκτονα Τζον Πόουσον.

Ο Έλληνας πλοιοκτήτης έχει κάνει δύο γάμους, με τη Ρίκα Βοσνιάδη και την Λίζυ Μανωλά, ενώ επί 12 χρόνια διατηρούσε σχέση με την σκηνοθέτη Άντζελα Ισμαήλου.

Μια ματιά στην Dryships – Νέα μερίσματα – Φήμες για εξαγορά της TOPSHIPS

Η εταιρεία Dryships είναι ικανή για τα πάντα. Μπορεί είτε να διπλασιάσει τις μετοχές της είτε να χάσει την μισή αξία τους μέσα σε μια νύχτα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτό έχει να κάνει με τη στρατηγική που ακολουθεί ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου χρησιμοποιεί τον επενδυτικό όμιλο Kalani Investments για να αγοράζει μετοχές από την Dryships. Αυτό συμβαίνει προκειμένου να χρηματοδοτείται η Dryships όταν παρουσιάζει έλλειψη ρευστότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Kalani υπάγεται σε καθεστώς «φορολογικού παραδείσου» καθώς εδρεύει στην Καραϊβική.

Η Kalani, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, έδειξε ενδιαφέρον για την εταιρεία «TOP SHIPS». Ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρή ναυτιλιακή εταιρεία που διαθέτει πλοία μεταφοράς πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το πιθανό ενδιαφέρον της Dryships για αυτή την κίνηση, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η οικονομική στρατηγική της εταιρείας.

Η αξία του μερίσματος

Η αξία του μερίσματος ανά μετοχή/τριμήνου της Dryships στις 17 Μαρτίου ήταν στα 0.017412 δολάρια, λίγο παραπάνω από την πρόβλεψη που έκανε λόγο για 0.016 I δολάρια

Η αξία των μερισμάτων ικανοποιεί τους μετόχους στην Dryships, παρά το γεγονός ότι οι κοινές μετοχές αυξήθηκαν από 36.3 εκατομμύρια μετοχές, σε 144,58 εκατομμύρια μετοχές μέσα σε λίγους μήνες. Με λίγα λόγια, έγινε αυξηση κεφαλαίου μεγάλης κλίμακας, που δεν επηρέασε τις αποδόσεις των μερισμάτων. Θεωρητικά η εταιρεία υπεραπόδωσε, καθησυχάζοντας(πάντα θεωρητικά) τραπεζικά ιδρύματα και άλλους πιστωτές, όπως Fund’s.

Από την προσωπική συλλογή έργων τέχνης του Γιώργου Οικονόμου:

Συμπέρασμα

Ύστερα από το ενδιαφέρον της επενδυτικής Kalani για την Topships, οι φήμες κάνουν λόγο για την πιθανότητα εξαγοράς της Topships από τον κ. Οικονόμου, κάτι που ο εφοπλιστής προσπάθησε να κάνει και στο παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόλος της Topships αποτελείται από τάνκερ μεταφοράς χημικών που μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση της μετατροπής ξηρού φορτίου από την Dryships.

Με την αξία του μερίσματος να διαμορφώνεται στα 0.017412 δολ ανά μετοχή και το σύνολο των μετοχών από τα 36.3 εκατομμύρια μετοχές, που ήταν να φτάνει στα 144.58 εκατομμύρια μετοχές, ύστερα από τα κέρδη του Φεβρουαρίου, το χρηματιστήριο αντιδρά θετικά στις πρόσφατες εξελίξεις, γεγονός που δρα καταλυτικά έστω και για βραχυπρόθεσμη περίοδο ανόδου.

Τι έγραφε ο διεθνής ναυτιλιακός τύπος δύο μήνες πριν

Ανοδική πορεία για την Dryships – Εξαγορά της kalani

Τον δρόμο της ανόδου παίρνουν οι μετοχές της εισηγμένης στο χρηματιστήριο NASDAQ εταιρείας, «Dryships» του Κ. Οικονόμου ύστερα και από την συμφωνία ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων με τον επενδυτικό όμιλο «Kalani Investments».

Οι μετοχές της εταιρείας του κ. Οικονόμου εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 50% με την τιμή της συναλλαγής να κλείνει στα 3,58 δολ ανά μετοχή, διατηρώντας έτσι την αύξηση κατά μέσο όρο στο επίπεδο του 45%.

Η πώληση των κοινών ονομαστικών μετοχών στην Kalani απέφερε στη DryShips πολύ μεγάλα έσοδα που αγγίζουν τα 198 εκατ. δολάρια. Τότε, η εταιρεία διέθετε 36.253.870 κοινές μετοχές.
Ύστερα από την εξέλιξη αυτή, η εταιρεία «Dryships» είχε όφελος της τάξης των 69,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ολοκληρώνοντας έτσι μια διαδικασία πολύ πριν τον αρχικό προγραμματισμό της.
Η συμφωνία με την Kalani investments συντελείται σε μια μεταβατική φάση για την Dryships ύστερα από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την εταιρεία.

Προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική ισορροπία της εταιρείας πάρθηκαν μια σειρά από μέτρα όπως η αναχρηματοδότηση της εταιρείας, ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της εταιρείας «Sifnoς».
Η εταιρεία κινήθηκε γρήγορα μπαίνοντας στην αγορά των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου τύπου LPG , καθώς προχώρησε στην αγορά του πρώτου της δεξαμενόπλοιου τέτοιου τύπου ενώ σκοπεύσει να αγοράσει άλλα τρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει επίσης 13 φορτηγά πλοία τύπου «panama» καθώς και έξι σκάφη «υποστήριξης ανοιχτής θάλασσας».

Πηγές:

https://www.smarteranalyst.com/2017/03/17/glimpse-dryships-inc-drys-new-dividend-top-ships-inc-top-acquisition-rumors/

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:wYk-JeiECGkJ:www.tradewindsnews.com/finance/1211398/dryships-shoots-up-as-kalani-sale-closes+&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr

Διαβάστε τον βίο και την πολιτεία του εφοπλιστή Οικονόμου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης