Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά από τις δηλώσεις της επικεφαλής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Janet Yellen στην Οικονομική Λέσχη της Ουάσιγκτον , οι οποίες άνοιξαν «παράθυρο» για αύξηση των επιτοκίων.

Οι επενδυτές, το τελευταίο διάστημα, αναζητούν μηνύματα σχετικά με τη νομισματική πολιτική που θα αποφασισθεί στη συνεδρίαση της Fed, στις 15 και 16 Δεκεμβρίου. Σημειωτέον πως την Παρασκευή θα έρθουν στο «φως» της δημοσιότητας νέα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η αμερικανική αγορά ετοιμάζεται για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, την Πέμπτη στην Ευρώπη, συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εν μέσω ενισχυμένων προσδοκιών για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,35%, στις 17.826 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq, μετά από αρχική άνοδο, σημειώνει πτώση κατά 0,04% και διαμορφώνεται στις 5.154 μονάδες. Ο S&P 500 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,51%, στις 2.091 μονάδες.

Την Τρίτη, οι βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, με τον S&P 500 να κλείνει πάνω από τα επίπεδα των 2.100 μονάδων για πρώτη φορά σε διάστημα περίπου ενός μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των σημερινών μακροοικονομικών στοιχείων, το ADP ανακοίνωσε πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προσθέτουν νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, αυξάνοντας τον ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 217.000 θέσεις εργασίας από 196.000 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ADP.

Παράλληλα, η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό, το γ΄ τρίμηνο, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ειδικότερα, τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 2,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση το γ΄ τρίμηνο, επιβραδύνοντας από αύξηση 3,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε υψηλό επταμήνου το δολάριο

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο των επτά μηνών σκαρφάλωσε το δολάριο έναντι του ευρώ, μετά τις δηλώσεις της Yellen, η οποία εμφανίστηκε να θέτει την Fed σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων σε δύο εβδομάδες.

Το ευρώ υποχώρησε για λίγο στο 1,0551 δολ., το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Απριλίου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 1,0619 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης