Σε έρευνα της BofA Merrill Lynch, που διεξήχθη τον Νοέμβριο, διαπιστώνεται ότι οι απόψεις των περισσοτέρων συγκλίνουν στην αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος παρά την απειλή του «δημοσιονομικού γκρεμού».

Από την έρευνα μεταξύ των κορυφαίων fund managers του πλανήτη προκύπτει ότι ποσοστό 34% πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία θα δυναμώσει το ερχόμενο 12μηνο. Είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο 2011, ενώ ταυτόχρονα είναι κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από την έρευνα του Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Aυξήθηκε παράλληλα, ωστόσο, το ποσοστό των επενδυτών που θεωρούν ότι ο «δημοσιονομικός γκρεμός» των ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος (54% από 42% τον Οκτώβριο.)

Οι διαχειριστές προβλέπουν σημαντική αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας. Καθαρό ποσοστό 4% πιστεύει ότι οι προοπτικές επιχειρηματικών κερδών θα βελτιωθούν στο 12μηνο, σε σύγκριση με το καθαρό 28% που πίστευε πριν από δύο μήνες ότι θα επιδεινωθούν.

Σε ό,τι αφορά τα χαρτοφυλάκια και τη στάθμισή τους, οι μετοχές αυξάνονται, με 42% των επενδυτών να δηλώνουν ότι επιλέγουν να πουλούν κρατικά ομόλογα για να «κάνουν χώρο» για μετοχές, σε σχέση με 37% του Οκτωβρίου. Η δεύτερη επιλογή τους είναι να μειώνουν τα επίπεδα ρευστότητας και να προβαίνουν σε τοποθετήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενισχύεται διαρκώς η άποψη ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας «μεγάλης μεταστροφής» από τα ομόλογα προς τις μετοχές. Το μόνο συστατικό που λείπει είναι η επίλυση του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ» σχολιάζει ο Michael Hartnett, chief investment strategist της BofA Merrill Lynch Global Research.

«Αν και η ψυχολογία στην Ευρώπη παραμένει υποτονική, οι κλιμακούμενες τοποθετήσεις σε διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν ότι η γενική ψυχολογία βελτιώνεται» αναφέρει ο John Bilton, european investment strategist του οίκου.

Η έρευνα του Νοεμβρίου δείχνει ότι πιθανόν να δρομολογείται η μεγάλη μεταστροφή από τα ομόλογα προς τις μετοχές. Οι διαχειριστές για πέμπτο συνεχόμενο μήνα αυξάνουν τις θέσεις τους σε μετοχές, ενώ μειώνουν τις θέσεις σε ομόλογα. Καθαρό ποσοστό 35% είναι overweight σε μετοχές, από 25% τον Οκτώβριο, ενώ καθαρό ποσοστό 35% είναι underweight στα ομόλογα, από 26% τον προηγούμενο μήνα.

Έχουν αυξηθεί οι επενδυτές που προβλέπουν υψηλότερα επιτόκια, καθώς οι πληθωριστικές προοπτικές κινούνται ανοδικά.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης