Την πολιτική της τρόικας που εφαρμόζεται μέσω των μνημονίων στις χώρες που έλαβαν χρηματοοικονομική βοήθεια, υπεραμύνθηκαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Servaas Deroose και της ΕΚΤ, Klaus Masuch, κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης που διεξήχθη σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων.

Ο επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Servaas Deroose, υποστήριξε ότι το μοντέλο της Τρόικας έχει αποδειχθεί χρήσιμο και ότι η επιτυχία των προγραμμάτων προσαρμογής είναι αισθητή. Ανέφερε ότι απεφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία των χωρών που επλήγησαν από την κρίση και πως στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, με εξαίρεση την Κύπρο, προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη από το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διασωθείσες χώρες και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ο Deroose τόνισε ότι είναι δύσκολο να κάνει κανείς ασφαλείς οικονομικές προβλέψεις, αυτήν την περίοδο, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας που ακόμα υπάρχει στις αγορές.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, ο Deroose υπογράμμισε την τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει από το 2009 και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει, εν μέρει, στις αγορές από το 2015 και μετά.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης