H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες για τους στόχους της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2015, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι η δημοσιονομική στρατηγική της δεν «προσαρμόζεται» παρά μόνο «εν μέρει» στις «απαιτήσεις» του συμφώνου σταθερότητας.

«Γενικά, η δημοσιονομική στρατηγική που παρουσιάζεται στο πρόγραμμα δε προσαρμόζεται παρά (μόνο) εν μέρει στις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης» ανέφερε η Κομισιόν στις μακροοικονομικές της συστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το επίπεδο των λεπτομερειών των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι ανεπαρκές προκειμένου να εγγυηθεί με αξιόπιστο τρόπο την διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος για το 2015 το αργότερο, όπως το είχε διαβλέψει η πρόβλεψη του ελλείμματος που ανακοινώθηκε από την Επιτροπή για τον επόμενο χρόνο (3,4% του ΑΕΠ) και δεδομένης μιας υποκείμενης διαρθρωτικής προσαρμογής που απέχει πολύ από το να φθάσει στο επίπεδο που έχει συστήσει το Συμβούλιο» εκτιμά η Επιτροπή στην ανάλυσή της.

Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της στο όριο που έχει θεσπίσει η ΕΕ, ήτοι κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2015 και έλαβε μια παράταση 2 ετών.

Για να το επιτύχει, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε ένα ευρύ πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπου περιλαμβάνεται το μέτρο-κλειδί του Συμφώνου Ευθύνης που προτάθηκε στις επιχειρήσεις για την τόνωση της απασχόλησης. Έκτοτε ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα μείωσης των δαπανών ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, οι «κίνδυνοι αφορούν τους στόχους της κυβέρνησης» υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την οποία «ένα μέρος των επιπλέον μέτρων για το 2014 που ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα απομένει ακόμη να εγκριθεί και το ύψος των προβλεπόμενων εξοικονομήσεων δαπανών για το 2015 είναι πολύ φιλόδοξο».

Οι Βρυξέλλες ωστόσο χαιρέτισαν τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η γαλλική κυβέρνηση, οι οποίες οδεύουν προς «τη σωστή κατεύθυνση».

«Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν, πριν από τις ευρωεκλογές, ένα πακέτο σημαντικών διαρθρωτικών μέτρων. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι τα μέτρα αυτά οδεύουν ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Τα μέτρα αυτά είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας και των ίδιων των Γάλλων» προσέθεσε ο ίδιος, ενώ διευκρίνισε ότι έπρεπε να ληφθούν για να εγγυηθούν την ανταγωνιστικότητα της χώρας «σε ένα διεθνές περιβάλλον πολύ πιο απαιτητικό».

«Είναι απαραίτητο η Γαλλία να συνεχίσει με αποφασιστικότητα αυτές τις μεταρρυθμίσεις τους επόμενους μήνες. Ένας μεγαλύτερος έλεγχος των δαπανών συνιστά μια καλή προσέγγιση» υποστήριξε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να θυμίσει ότι δεν επιβάλλει καμία απόφαση. «Πρόκειται για μια άσκηση που πραγματοποιείται συλλογικά μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών αρχών» είπε ο Μπαρόζο.
Πριν από 1 χρόνο το Παρίσι είχε κατηγορήσει την Κομισιόν ότι ήθελε «να υπαγορεύσει» στη Γαλλία την πολιτική της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media

Σχολιάστε το άρθρο

Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ
Visit the capital of Magna Grecia, discover Naples. Direct flights to Athens starting from € 166 R / T. Book now!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

20:00 Ε.Ε.: Κοντά σε συμφωνία για την καταπολέμιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος
19:46 Tony Blair: Νουθετεί εμμέσως τον David Cameron για την Ε.Ε.
19:35 A. Merkel: Eπιθυμεί να παραμείνει στην Ε.Ε. η Βρετανία
18:09 Ισραήλ: Καλεί την ευρωπαϊκή δεξιά να αποκλείσει τα “νεοναζιστικά” κόμματα
11:01 Ο “αστάθμητος παράγοντας Cameron” στην ευρωπαϊκή εξίσωση
10:36 Γαλλία: Επιβραδύνθηκε η αύξηση των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων τον Μάιο
10:09 Credit negative το αποτέλεσμα των ευρωκλογών για Ελλάδα
01/06 Marine Le Pen: “Η Μέρκελ θα οδηγήσει σε έκρηξη την Ε.Ε.”
30/05 Tagesspiegel: Σε παραχωρήσεις από την Ε.Ε. ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση
29/05 Γαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις νέων εναντίον της ακροδεξιάς

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
στό Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα

Περισσότερα σχόλια

Η Νέα Ελλάδα του Ανατολάκη και η κοινή λογική της Δούρου
Το πλέον ενθαρρυντικό μήνυμα των εκλογών…
Ανοίγει ξανά το… χορό των warrants η Alpha Bank
Έχει …παραγραφεί το αδίκημα του γιατρού “μαϊμού”!
Τι ψήφισαν οι οικονομικές τάξεις…
Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας….
Η “ρουκέτα” Schaeuble πλήττει (και) τον ανασχηματισμό

Πηγή:www.capital.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης