Το ενδεχόμενο παράτασης στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal».

Το Βιβλίο Προσφορών έκλεισε την Παρασκευή και το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολόγων προς… κούρεμα δεν ξεπερνούσε τα 27 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που ο στόχος είναι τα 30 δισ. ευρώ. Η επιτυχία στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας αποτελεί έναν από τους όρους που έχει θέσει το ΔΝΤ προκειμένου να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η Christine Lagarde άσκησε έντονες πιέσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, προκειμένου να λάβει εγγυήσεις για τη λήψη νέων μέτρων στη περίπτωση που τα οικονομικά στοιχεία… εκτροχιαστούν εκ νέου στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη WSJ είναι πολύ πιθανό το Βιβλίο να ανοίξει ξανά σήμερα, Δευτέρα, ενώ εκτιμά πως θα ζητηθεί από τις ελληνικές τράπεζες να βάλουν μεγαλύτερη… πλάτη στην απομείωση των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους. Από τα 26 δισ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, τα 16 δισ. αντιστοιχούν σε ξένους επενδυτές και περίπου 10 δισ. στις ελληνικές τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της τελικής «αποτίμησης» της επαναγοράς συζητήθηκε διεξοδικά στην τηλεδιάσκεψη του «Euro Working Group» την Κυριακή, ενώ οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της, όπως και των αναδόχων της επαναγοράς, αναμένεται να συνεχισθούν σήμερα, Δευτέρα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης