Η Ευρωζώνη θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην ώθηση της ανάπτυξης για να ξεπεράσει την κρίση χρέους, καθώς τα μέτρα λιτότητας, όπως αυτά που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι υπερβολικά και δεν θα παράγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον William White, υπεύθυνο χάραξης πολιτικής, που προέβλεψε το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μιλώντας στο Dow Jones Newswires, στο περιθώριο συνεδρίου στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΟΟΣΑ για την Αξιολόγηση της Οικονομίας και της Ανάπτυξης (EDRC) δήλωσε ότι η λιτότητα χρειάζεται αλλά δεν είναι πανάκεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν η αθροιστική ζήτηση στην οικονομία μειώνεται συνεχώς, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την Ελλάδα να παγιδεύεται σε ένα καθοδικό σπιράλ συρρίκνωσης της αθροιστικής ζήτησης που θα επιδεινώσει την κατάσταση», είπε ο White.

Σε ορισμένες περιπτώσεις -συνέχισε- όπως της Ελλάδας και ίσως της Ισπανίας, δεν υπάρχει υγιής ισορροπία ανάμεσα στη λιτότητα και τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας

«Το πρόβλημα είναι πως αν επικεντρώνεσαι αποκλειστικά στη δημοσιονομική λιτότητα, αυτό που συμβαίνει είναι πως όταν οι πολίτες κάνουν αυτό που τους ζητάς να κάνουν, η αθροιστική ζήτηση συρρικνώνεται τόσο πολύ που καταλήγεις να χάνεις το στόχο που ο ίδιος έθεσες εξαρχής», προειδοποίησε ο White. “Ακριβώς όμως επειδή όλοι εστιάζουν στο δημοσιονομικό στόχο, τα spreads αρχίζουν να ανεβαίνουν και η αγορά αρχίζει να ανησυχεί πως έχασες το στόχο σου, γεγονός που χειροτερεύει την κατάσταση. Πρόκειται για μία δυναμική που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή:capital
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης