Ανησυχητική «κόπωση» εμφανίζουν τα κρατικά έσοδα από φόρους που σχετίζονται με την κατανάλωση, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε έντονη πτωτική τροχιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου ο ΦΠΑ, που προέρχεται από βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως στον καπνό και τα τσιγάρα, τα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και τα τρόφιμα εμφάνισε μείωση έναντι του στόχου. Το οικονομικά επιτελείο παρακολουθεί την τάση αυτή με αυξημένο ενδιαφέρον καθώς εάν συνεχιστεί κι ενταθεί και τους επόμενους μήνες θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο σύνολο των κρατικών εσόδων και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, μειωμένα έναντι του στόχου για το δίμηνο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:
α) Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 130 εκατ. ευρώ ή 10,9%. β) ΦΠΑ καπνού κατά 13 εκατ. ευρώ ή 14,8%. γ) ΦΠΑ λοιπών κατά 144 εκατ. ευρώ ή 6,2%. δ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 14 εκατ. ή 2%. ε) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κ.λπ.) κατά 118 εκατ. ή 26,5%. στ) Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 12 εκατ. ή 21,9%. ζ) Απολήψεις από την Ε.Ε. κατά 15 εκατ. ή 10,8%.

Συνολικά στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ εγχωρίων προϊόντων, τον ΦΠΑ προϊόντων καπνού και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού, στα ενεργειακά και τα λοιπά προϊόντα ήταν μειωμένα έναντι του στόχου που είχε τεθεί κατά 431 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι επιστροφές φόρων ήταν περισσότερες κατά 100 εκατ. ευρώ από τις προβλεφθείσες, τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν λιγότερα των προβλεφθέντων κατά 205 εκατ. ευρώ και τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων υστέρησαν έναντι των στόχων κατά 8 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η είσπραξη από την Τράπεζα της Ελλάδος ενός μερίσματος υψηλότερου κατά πολύ από το εκτιμώμενο, καθώς και η υπεραπόδοση εσόδων από την ολοκλήρωση των ελέγχων σε φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις παρελθόντων ετών, μέσω των ρυθμίσεων για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης προηγούμενων χρήσεων, διέσωσαν τη συνολική πορεία των εσόδων του κράτους κατά τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Σε συνδυασμό δε με την τεχνητή συγκράτηση των δημοσίων δαπανών συνέβαλαν στη διατήρηση πλεονασματικού ισοζυγίου άνω των 430 εκατ. ευρώ (434 εκατ. ευρώ) στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα οδήγησαν και στη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από το επίπεδο των 2,1 δισ. ευρώ (2.135 εκατ. ευρώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σκέλος των δαπανών φαίνεται ότι σημειώθηκε σημαντική «εξοικονόμηση», ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου, η οποία προήλθε από τη μη πληρωμή διαφόρων υποχρεώσεων. Το φαινόμενο της μη έγκαιρης εξόφλησης υποχρεώσεων του κρατικού προϋπολογισμού αποτυπώνεται ειδικότερα στις επιχορηγήσεις των νοσοκομείων, στη δαπάνη για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στις γεωργικές επιδοτήσεις, στις αποδόσεις προς την Ε.Ε., ακόμη δε και σε δαπάνες για μισθούς και συντάξεις Δημοσίου! Οι δαπάνες αυτές εμφανίζονται μειωμένες κατά 836 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για το συνολικό ποσό τους. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους:

1) Στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάστηκε πλεόνασμα ύψους 434 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 1.135 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου (που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού) για έλλειμμα 806 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.135 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.853 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 864 εκατ. ευρώ.

2) Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8.343 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 209 εκατ. ή 2,6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2017.

Συγκεκριμένα:

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.985 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 414 εκατ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης