Ούτε η Ισπανία, αλλά ούτε και η Ιρλανδία δεν θα ζητήσει πιθανότατα περαιτέρω στήριξη όταν το πρόγραμμα διάσωσης στο οποίο έχει ενταχθεί έκαστη λήξει αργότερα φέτος, υποστήριξε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε.

To τριετές πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 67,5 δισ. ευρώ, που εφαρμόζει η Ιρλανδία αναμένεται να λήξει στις 7 Δεκεμβρίου. Το Δουβλίνο είπε το Σεπτέμβριο ότι θα ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή 10 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη για προστασία έναντι τυχόν σοκ των αγορών όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ωστόσο οι Ιρλανδοί αξιωματούχοι έχουν ρίξει έκτοτε τους τόνους, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει κανένα τέτοιο αίτημα στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ιρλανδία δεν έχει ανάγκη χρηματοδότησης βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Το βασικό σενάριο είναι ότι η Ιρλανδία μπορεί να αντλήσει με επιτυχία κεφάλαια από τις αγορές» σημείωσε ο αξιωματούχος. «To ερώτημα είναι αν η Ιρλανδία θα εξετάσει μια προληπτική πιστωτική γραμμή ή όχι. Πιστεύω ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και αυτό δεν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

Για την Ισπανία, η Ευρωζώνη πρόσφερε έως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της νωρίτερα το τρέχον έτος, αλλά η Μαδρίτη δανείστηκε μόνο 41 δισ. σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις και στενή διεθνή εποπτεία.

«Η Ισπανία δεν βλέπει την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα, συνεπώς κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.Αν η Ισπανία δεν το ζητήσει, κανείς δεν πρόκειται να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή:Reuters 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης