Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αυξήσει τις συντάξεις για να καλύψει τον πληθωρισμό του 2012, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, μια πολύ οδυνηρή απόφαση», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Fatima Banez μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε.

Από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης Rajoy ήταν η αύξηση των συντάξεων κατά 1% το 2012. Η προηγούμενη κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Jose Luis Rodriguez Zapatero είχε παγώσει τις συντάξεις το 2011.

Η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης για αύξηση 1% των συντάξεων υπερισχύει των ρυθμίσεων που ορίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποζημιώνει τους συνταξιούχους για τη διαφορά που καταγράφεται στην αύξηση των συντάξεων με το ποσοστό του πληθωρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχές, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,9% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο.

Η Banez πρόσθεσε ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν επίσης 1% το 2013 αν και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα θα δουν αύξηση 2%.

Πηγή:Dow Jones Newswires
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης