Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινάτσιο Βίσκο, προειδοποίησε ότι η ιταλική οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου ασθενικής ανάπτυξης και έλλειψης εμπιστοσύνης, καθώς η ύφεση στη χώρα βαθαίνει και η ανεργία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times».

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο που έγινε στη Ρώμη, ο Βίσκο επαίνεσε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, σημειώνοντας ότι αυτές «σταμάτησαν την απώλεια» της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι θα είναι δύσκολη η εποχή που έρχεται, καθώς οι μεταρρυθμίσεις έχουν θετική επίδραση μόνο μεσοπρόθεσμα, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέα μέτρα λιτότητας, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος ύψους 2 τρις ευρώ ή 126% του ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, μετά αυτό της Ελλάδας. «Υπάρχει ο κίνδυνος ενός φαύλου κύκλου χαμηλής ανάπτυξης και αβεβαιότητας των νοικοκυριών που μειώνει περαιτέρω την ανάπτυξη» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ιταλική οικονομία εισήλθε και πάλι σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2,4% και κατά 0,2% το 2013. Η ανεργία αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 10,8% – το υψηλότερο επίπεδο από το 1999 – από 10,6% τον Αύγουστο και περισσότερο από το 35% των νέων Ιταλών είναι άνεργοι.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης