Στην τελευταία έκθεση της τράπεζας Eurobank, οι οικονομικοί αναλυτές τονίζουν τη θετική χροιά των εξελίξεων σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στην έκθεση «7 Ημέρες Οικονομία», αναδεικνύουν την «ενδυναμωτική» για την αξιοπιστία της χώρας εξέλιξη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την τρόικα, εντοπίζοντας, ωστόσο και τις προκλήσεις, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση: η συνέπεια στη διευθέτηση των δεσμεύσεων θα κρίνει την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ενώ καταλυτική καθίσταται και η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως «θετική εξέλιξη» εκλαμβάνεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα που θα αποδεσμεύσει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και εκείνη των 6 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση πως θα υλοποιηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν, κατά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών.

Η περάτωση, λοιπόν, των διαβουλεύσεων, εξέπληξε θετικά τους αναλυτές, καθώς όπως σημειώνεται, ανέμεναν ότι η διαπραγμάτευση δεν θα ολοκληρωνόταν πριν από το Eurogroup της 13ης Μαΐου 2013 εξ’ αιτίας κυρίως της αδυναμίας εύρεσης λύσης για το θέμα των αποχωρήσεων από τον δημόσιο τομέα.

Κατά την ανάλυση, όπου γίνεται η ανασκόπηση των μέτρων που προωθούνται, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τρόικα, η επιτυχία των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και η ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τη νέα Γενική Γραμματεία Εσόδων μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, για την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, αναφέρουν πως πρόκειται για ένδειξη ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Φιλόδοξος είναι και ο στόχος της κυβέρνησης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013-16. Η επίτευξή του, όμως, θα κριθεί από την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχία της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, ενώ η αξιοπιστία της χώρας αναβαθμίστηκε από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του προσωπικού του Δημοσίου και τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις, το δημοσιονομικό κενό του 2013 «δεν έχει κλείσει».

Πάγιο το πρόβλημα υστέρησης των εσόδων

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων θα παραμείνει και τους επόμενους μήνες. Οι μόνοι παράγοντες που θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην επίλυση του – πέρα από την βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας – σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, είναι:

• η επιτυχία του μέτρου της ρύθμισης για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο
• η ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του φορολογικού μηχανισμού και η επιτυχία της νέας Γενικής Γραμματείας Εσόδων όσον αφορά τις αρμοδιότητες προληπτικού φορολογικού ελέγχου που της ανατέθηκαν
• η αναμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Μαΐου 2013

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το kerdos.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης