Συνεχίζεται και σήμερα το πτωτικό σερί της τιμής του χρυσού που υποχώρησε πλέον κάτω και από το ψυχολογικό φράγμα των 1.700 δολαρίων.

Αξίζει να αναφερθεί η κατάρρευση του χρυσού ξεκίνησε από το πρόσφατο υψηλό των 1.750 δολαρίων στις 23 Νοεμβρίου που αποτελεί και υψηλό τελευταίου δωδεκαμήνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομάδα αναλυτών αποδίδουν την αιφνίδια πτώση στην τάση αποφυγής του ρίσκου εξαιτίας φόβων για την εξέλιξη των συνομιλιών όσον αφορά τον «δημοσιονομικό γκρεμό» στις ΗΠΑ, ενώ κάποιοι παρατηρούν ότι έγιναν κινήσεις σορταρίσματος στην αγορά από μεγάλο fund κατά την διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του χρυσού διολισθαίνει 27 δολάρια ή 1,57% στα 1.692 δολάρια ανά ουγκιά στο New York Mercantile Exchange.

Ο χρυσός έχασε την στήριξη των 1.710 δολαρίων και στην συνέχεια των 1.705 δολαρίων ενωρίτερα στις ασιατικές συναλλαγές, δηλαδή επίπεδα στήριξης που έχει δημιουργήσει από τον Νοέμβριο και αυτό το γεγονός προκάλεσε τεχνικές εντολές πωλήσεων που ενεργοποιούνται με το stop-loss.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαφορετική ερμηνεία στη ραγδαία υποχώρηση του πολύτιμου μετάλλου δίνουν άλλοι αναλυτές. Θωρούν ότι οι κινήσεις ρευστοποιήσεων κερδών στον χρυσό είναι αναμενόμενες τέτοια εποχή του έτους που κλείνει το 12μηνο, και οι επιπτώσεις είναι συχνά πιο έντονες εξαιτίας των ρηχών όγκων συναλλαγών.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης