«Κλειδώνει» το πακέτο μέτρων για τη διετία 2013-2014, με τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς να καλούνται για πολλοστή φορά να σηκώσουν το βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.

Οι διαβουλεύσεις για τις περικοπές και το φορολογικό είναι συνεχείς, με την Τρόικα να ζητά μέτρα τα οποία θα έχουν άμεση απόδοση στον ελληνικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις θα φθάσει τα 7,8 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, με τις περικοπές να αγγίζουν τα 4,9 δισ. ευρώ στις συντάξεις και το 1,18 δισ. ευρώ στα επιδόματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι τράπεζες θα κληθούν να πληρώσουν 555 εκατ. στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, το ποσό που αφορά στις συντάξεις εμφανίζεται αυξημένο κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με ό, τι προβλεπόταν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Η αύξηση αυτή προκύπτει από τη διαφαινόμενη κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και από την αύξηση του ποσοστού περικοπής όλων των συντάξεων.

Όσον αφορά στο φορολογικό φαίνεται πως η μεταρρύθμιση στον συγκεκριμένο τομέα θα αποδώσει «καθαρά» έσοδα στον κρατικό «κορβανά» 2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα έχει νέα συνάντηση με τους δανειστές προκειμένου να «κλείσει» το πακέτο των 13,6 δισ. ευρώ. Στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει η οριστικοποίηση όλων των μέτρων (δημοσιονομικά και διαρθρωτικά) μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να είναι έτοιμη η αξιολόγηση της Τρόικας και να τεθεί –εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες- το ζήτημα της επιμήκυνσης.

Διαβάστε επίσης:
Πέντε εκατομμύρια ευρώ οι περικοπές από τις συντάξεις, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012, 23:18

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης