Διορθωτικές κινήσεις με περιορισμό του ύψους των προστίμων που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για τη μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και για τη μη έκδοση αποδείξεων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος των αλλαγών που μελετώνται είναι τα πρόστιμα να διαμορφωθούν σε επίπεδα που είναι πιο ρεαλιστικά χωρίς παράλληλα να αποδυναμωθεί ο ρόλος τους στη φορολογική συμμόρφωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισήγηση που έχει υποβληθεί αφορά δραστική μείωση του προστίμου έως και 50% την πρώτη φορά που κάποιος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δηλώσεις με την προϋπόθεση συμμόρφωσης σε εύλογο διάστημα. 

Ο διπλασιασμός του προστίμου δεν θα γίνεται με τη δεύτερη δήλωση που υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, αλλά μετά από διενέργεια ελέγχου που θα πιστοποιεί υποτροπή εντός πενταετίας. Για να υπάρξει τετραπλασιασμός του προστίμου θα πρέπει να υπάρξει (κατόπιν ελέγχου) και δεύτερη υποτροπή.

Επίσης, υπάρχει εισήγηση για πλαφόν στο συνολικό πρόστιμο (1.000 ευρώ ανά απόδειξη) που επιβάλλεται για κάθε μία απόδειξη που δεν κόπηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στα ήδη υπάρχοντα.

Παράλληλα, διορθώσεις εξετάζονται και στη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει την υποθήκευση ακινήτου από την πλευρά του φορολογούμενου στην περίπτωση που θέλει να μεταβιβάσει με γονική παροχή ακίνητο στα παιδιά του και έχει χρέη προς το δημόσιο ακόμη και αν αυτά έχουν ρυθμισθεί και πληρώνονται κανονικά. Εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η διάταξη να μην ισχύει για μικρά ποσά οφειλών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης