Μετά από κλυδωνισμούς και παλινωδίες, οι ισχυροί της Ευρώπης είναι υποχρεωμένοι να ασχοληθούν με το δια ταύτα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την έναρξη μίας συστηματικής διαδικασίας επίλυσης της κρίσης χρέους του ευρωπαϊκού Νότου. Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και σε λίγο Ιταλία βρίσκονται «στο κόκκινο» με την Ισπανία να αντιμετωπίζει το άμεσο πρόβλημα με την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προαναγγείλει τη συλλογική υποβάθμιση της ευρωζώνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ. Παράλληλα, η Ισπανία εδώ και λίγα 24ωρα βρίσκεται επί της ουσίας εκτός αγορών αφού τα επιτόκια δανεισμού της είναι πλέον απαγορευτικά. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης και οι κυβερνήσεις που εκπροσωπούν συζητούν σε τηλεδιάσκεψη και αργότερα προφανώς στα στενά επιτελεία των ευρωπαϊκών καγκελαριών τις λεπτομέρειες για την υπαγωγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαμόρφωση μνημονιακού πλαισίου για την ισπανική οικονομία. Το Βερολίνο διατηρεί μία άτεγκτη η στάση με την Άγκελα Μέρκελ να απαιτεί από τη Μαδρίτη την υπογραφή μνημονίου ως απαρέγκλιτου όρου για την υπαγωγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης.

Η ισπανική κυβέρνηση «αναλύει» την έκθεση του ΔΝΤ, «αναμένει»τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Ευρωομάδας

Η ισπανική κυβέρνηση «αναλύει» σήμερα την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία εκτιμά σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ τις ανάγκες των τραπεζών της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι «αναμένει» τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Ευρωομάδας για να αποφανθεί σχετικά με ένα ενδεχόμενο αίτημα για βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει μια σύνοδος που έχει συγκληθεί από τις Βρυξέλλες. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και αναλύουμε την έκθεση του ΔΝΤ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία κυβερνητική πηγή.

Η ευρωζώνη έδωσε το πράσινο φως χθες, Παρασκευή για «τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το Σάββατο στις 14:00 GMT (17.00- ώρα Ελλάδος), ώστε να εγκριθεί η έκδοση ανακοινωθέντος που θα υπογραμμίζει την πρόθεση της Ισπανίας να ζητήσει βοήθεια και την δέσμευση του Eurogroup να την αποδεχτεί», τόνισε μια από τις πηγές.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα», δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου

Ερωτηθείσα αν αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν επιζητεί ακόμη διάσωση, απάντησε: «Αυτό σημαίνει, (ότι έχουμε) την ίδια θέση με χθες (Παρασκευή)», που η κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να περιμένει την έκθεση του ΔΝΤ και έναν έλεγχο των τραπεζών της, πριν αποφασίσει.

Η έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με ισπανικές τράπεζες, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, τελικά κυκλοφόρησε την Παρασκευή το βράδυ και εκτιμά τις ανάγκες τους σε τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ.

Όμως ο έλεγχος, που διενεργήθηκε από τη γερμανική εταιρεία Roland Berger και την αμερικανική Oliver Wyman ΗΠΑθα πρέπει να καθυστερήσει λίγο περισσότερο: θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 21 Ιουνίου στην κυβέρνηση.

Bundesbank: Η Ισπανία να ζητήσει βοήθεια από το EFSF

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, συνιστά στην Ισπανία να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αν έχει ανάγκη, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται αύριο Κυριακή.

«Εάν η Ισπανία αισθάνεται ότι την έχουν ξεπεράσει οι ανάγκες χρηματοδότησής της, πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μέσα που δημιουργήθηκαν για αυτό», αναφέρει ο Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Το σύνθημα δεν θα πρέπει να είναι: Προπάντων όχι στο ταμείο αρωγής. Το να ελπίζουμε στη βοήθεια της κεντρικής τράπεζας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις είναι ένας κακός δρόμος», προσθέτει, σύμφωνα με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε σήμερα και δίνει μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Κυριακή.

Διαβάστε επίσης Πυρκαγιά στην ευρωζώνη, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012, 10:51

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης