Η χθεσινή υποβάθμιση της Ισπανίας από τον οίκο Fitch και η κατάθεση του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, ο οποίος τήρησε σιγήν ιχθύος για το ενδεχόμενο ενός QE3, σήμαναν και το τέλος της ανάκαμψης που δέχθηκαν οι επενδύσεις ρίσκου, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα με φόντο δημοσιεύματα που θέλουν την Ισπανία να ζητεί ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζές της εντός του Σαββατοκύριακου.

Επομένως, την άνοδο διαδέχθηκαν η έντονη μεταβλητότητα και οι ρευστοποιήσεις που συνεχίζονται και κατά την ευρωπαϊκή συνεδρίαση, με την ισοτιμία EUR/USD να υποχωρεί σε νέα ημερήσια χαμηλά μετά και τη διάψευση της Ε.Ε. περί ενδεχόμενου «ισπανοκεντρικού» Eurogroup εντός του Σαββατοκύριακου και των φημών για ισπανική βοήθεια. Αντ΄ αυτού, επισήμως, η Ε.Ε. διαβεβαίωσε ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ισπανία παραμένει στο επίκεντρο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο τραπεζικός της κλάδος θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια έως και 100 δισ. ευρώ. Με τις αγορές να κινούνται εντός φημών, αφού λίγο αργότερα Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για την Ισπανία, η αβεβαιότητα κυριαρχεί προς όφελος του δολαρίου και του γιεν.

Πάντως, η Ε.Ε. περιμένει την αξιολόγηση της Ισπανίας για τον τραπεζικό της κλάδο, ενώ η απευθείας αναχρηματοδότηση από τους μηχανισμούς στήριξης συνεχίζει να απορρίπτεται. Παράλληλα, η Fitch προχώρησε σήμερα και στην υποβάθμιση 11 τοπικών και περιφερειακών ισπανικών κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της χθεσινής υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας σε ΒΒΒ από Α.

Στην πτώση του ευρώ συνέβαλε, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, κατά τις πρωινές ώρες και η μείωση των εξαγωγών στη Γερμανία, που αποκαλύπτει τα ρήγματα στον οικονομικό μηχανισμό της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω της εμβάθυνσης της κρίσης. Η ισοτιμία EURUSD συνεχίζει να διαπραγματεύεται εντός του εύρους 1,2300-1,2600. Το γεγονός ότι δεν κατάφερε να περάσει χθες πάνω από το 1,2630 αποτελεί καθοδικό σημάδι και η ισοτιμία κατέγραψε νωρίτερα ημερήσιο χαμηλό κάτω από το 1,2450.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης