Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, σε νεότερή του δήλωση από τη Μόσχα όπου βρίσκεται και έχει συνεχείς επαφές για την εξεύρεση μίας λύσης, ανέφερε: «Η Ρωσία δεν μπορεί να μας βοηθήσει με δάνειο, γιατί θα αυξανόταν το δημόσιο χρέος. Έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας και εξετάζουμε διάφορα πράγματα, αλλά δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουν. Μπορούν να πουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ή ότι υπάρχουν πιθανότητες βοήθειας. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και το κλίμα επηρεάστηκε από την απόφαση για κούρεμα. Πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες ένιωσαν ότι προδόθηκαν».

Τελεσίγραφο της ΕΚΤ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Κύπρος, καθώς οι πιέσεις που ασκούνται αυτήν τη στιγμή από το Βερολίνο και την Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη επί της πολιτικής ηγεσίας της χώρας είναι αφόρητες.

Αργά το πρωί της Πέμπτης η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα μόνο έως τη Δευτέρα, δίνοντας τελεσίγραφο προς την κυπριακή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε λύση για την αναχρηματοδότηση της οικονομίας της εντός των 72 ωρών.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα στη Μεγαλόνησο παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες μέσω της έκτακτης διευκόλυνσης ELA της ΕΚΤ, καθώς τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου δεν μπορούν πλέον να προσκομιστούν ως εγγυήσεις για χαμηλότοκη χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, ενώ επισημαίνει ότι «στη συνέχεια, ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας (ELA) θα χρησιμοποιείται μόνο εάν βρίσκεται σε ισχύ κάποιο πρόγραμμα από Ε.Ε./ΔΝΤ που θα διασφαλίζει τη φερεγγυότητα των εμπλεκόμενων τραπεζών».

Σε δηλώσεις του, πάντως, μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης είπε ότι αναμένει μέχρι τη Δευτέρα να υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

Ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης

Ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης με σκοπό τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας ελήφθη σε σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Στόχος είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία» τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί η λύση, αλλά επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τράπεζες, λέγοντας ότι «προσπαθούμε να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το σενάριο ρωσικής βοήθειας είπε ότι «οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συγχρόνως όμως τόνισε ότι «επιθυμία όλων είναι η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ, έστω κι αν υπάρχει βοήθεια».

Ο κ. Αβέρωφ απέφυγε να σχολιάσει δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ ότι δεν συζητήθηκε θέμα «κουρέματος» καταθέσεων.

Στα 68 δισ. ευρώ το σύνολο των καταθέσεων στην Κύπρο τον Φεβρουάριο

Στο ποσό των 68 δισ. ευρώ ανερχόταν τον Φεβρουάριο το σύνολο των καταθέσεων, Κυπρίων και ξένων, στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Τα 20 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις ξένων, εκ των οποίων περίπου τα 18 δις ανήκουν σε Ρώσους ιδιώτες. Οι καταθέσεις των Κυπρίων ανέρχονταν στα 48 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, μείωση των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες δείχνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας JCC που ελέγχει τις πιστωτικές κάρτες. Συγκεκριμένα, την Τρίτη αγοράστηκαν με εγχώριες κάρτες προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ μία εβδομάδα πριν οι αγορές άγγιξαν τα 5 εκατ. ευρώ (μείωση 22%).

Οι τράπεζες, οι οποίες θα μείνουν κλειστές μέχρι και την Τρίτη 26 Μαρτίου, παρέχουν μετρητά από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και πληρωμής (ΑΤΜ) από 600 έως 1.000 ευρώ ημερησίως. «Οι προσπάθειες είναι τα ΑΤΜ να λειτουργούν κανονικά και να ανεφοδιάζουν τον κόσμο» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Καμμάς.

Όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, το πρόβλημα στην αγορά εντείνεται. Αναφορικά με τα καύσιμα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου διαβεβαιώνει για επάρκεια και στα 280 πρατήρια, τα οποία λειτουργούν κανονικά.

Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε στο ΡΙΚ ότι «οι πρατηριούχοι εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να πωλούν τοις μετρητοίς και να αποφεύγουν τις πιστώσεις». Ο Σύνδεσμος Υπεραγορών διαψεύδει πληροφορίες ότι υπάρχουν μέλη του που δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες.

Στον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, οι προμηθευτές και οι λιανέμποροι διαπραγματεύονται κυρίως τοις μετρητοίς, ενώ, αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί, τότε αναμένεται ότι και στο λιανεμπόριο οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο με μετρητά. Ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Βιοτεχνών Επαγγελματιών (ΠΟΒΕΚ) Στέφανος Κουρσάρης δήλωσε ότι η ρευστότητα άρχισε να εξαφανίζεται και πρόσθεσε ότι απόψε θα συνέλθει η γραμματεία της Οργάνωσης για να εξετάσει την κατάσταση.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης