Με ανοδική διάθεση ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μολονότι στην Ευρώπη είναι εμφανής η απροθυμία των επενδυτών να αυξήσουν την έκθεσή τους στις αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 0,96% στις 837 μονάδες, με τον κλάδο των τραπεζών να πρωτοστατεί και τις Πειραιώς, Κύπρου, Eurobank να υπεραποδίδουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη ξεκίνησαν με ελαφρώς αρνητική τάση. Αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η πρώτη απόπειρα θετικής αναστροφής του κλίματος.

Ενδεικτικά, ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται κατά το οριακό ποσοστό του 0,02%, υψηλότερα κατά 0,13% κινείται ο δείκτης FTSE100 στο Λονδίνο, ενώ μικρά κέρδη 0,04% και 0,11% καταγράφουν αντίστοιχα οι δείκτες DAX στη Φρανκφούρτη και CAC στο Παρίσι.

Η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ έχει «μουδιάσει» τους επενδυτές, που τηρούν στάση αναμονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ενδεικτικό ότι οι βασικοί δείκτες της Wall Street κατόρθωσαν χθες να περάσουν σε θετικό έδαφος κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης έγινε με τις μετοχές και τους δείκτες να καταγράφουν απώλειες.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι μετά τις εκλογές η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στον λεγόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό», ιδίως εάν ο Μπαράκ Ομπάμα καταφέρει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν το Κογκρέσο.

Ο δημοσιονομικός γκρεμός που απασχόλησε και τη G20 στο Μεξικό αναφέρεται στην κατάσταση που θα αντιμετωπίσει η αμερικανική κυβέρνηση στα τέλη του 2012, όταν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα εφαρμοστούν αυτόματα αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 600 δισ. δολ..

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης