Μετά από ένα “σκληρό” τετραήμερο πτωτικό σερί, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να εκδηλώσει μιας σημαντικής έκτασης αντίδραση, αν και το κλείσιμο απείχε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό, με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται στη ζώνη των 750 μονάδων, αφού έλαβε ώθηση σχεδόν από το σύνολο των τίτλων του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,52% στις 749,28 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 742,64 μονάδων (+0,62%) και 757,35 μον. (+2,61%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 347,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 59,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 24,75 εκατ. τεμάχια (73,13% του συνολικού τζίρου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,34%, στις 1.977,87 μονάδες, ενώ στο +1,84% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.185,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,55% στις 821,84 μονάδες.

Η σημερινή “έκρηξη” του τζίρου συνδέεται με την ολοκλήρωση της πώλησης του 5% του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Deutsche Telekom. Το πακέτο το οποίο έγινε στην τιμή των 11,59 ευρώ αφορούσε 24,5 εκατ. μετοχές συνολικής αξίας 284 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας στον ΟΤΕ ανέρχεται πλέον σε 45%, ενώ από τον Μάιο του 2008 έως και σήμερα έχει επενδύσει περίπου 4,3 δισ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει αυτή τη συμμετοχή.

Χωρίς αυτό το “πακέτο” όμως, η συναλλακτική δραστηριότητα σήμερα στην αγορά δεν ικανοποίησε τους εγχώριους αναλυτές, που σχολίασαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ότι για να αλλάξει η ψυχολογία στο ΧΑ θα πρέπει να δείξει το ταμπλό ότι δραστηριοποιούνται εκ νέου οι long. Βέβαια, μια πτώση τέτοιας έκτασης, μέσα σε 4 ημέρες ο Γενικός Δείκτης έχασε 7,4%, είναι λογικό να προκαλεί επιφυλάξεις σε κάθε χαρτοφυλάκιο, γι’ αυτό καλό είναι να δούμε πως θα κινηθεί η αγορά τις επόμενες ημέρες και αν η σημερινή αντίδραση συντηρηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ένα στοιχείο που αποτιμήθηκε θετικά στη σημερινή συνεδρίαση είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές βλέπουν ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία επιταχύνουν στην Αθήνα τις προσπάθειες να υπάρξει συμφωνία έως την 21η Ιουνίου. Σύμφωνα με το Capital.gr, οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες με στόχο να τελειώσει γρήγορα το ελληνικό ζήτημα έχουν στο επίκεντρό τους την Έκθεση Βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) η οποία συντάσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Αναμένεται να δείξει τις τελικές ανάγκες που υπάρχουν.

Παράλληλα, η αγορά σήμερα έλαβε σημαντική στήριξη τόσο από την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όσο και από την αγορά των ελληνικών ομολόγων μετά το χθεσινό ισχυρό sell-off το οποίο εκτόξευσε το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου κοντά στο 5% και στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου όπου ουσιαστικά ξεκίνησε το ράλι των ελληνικών κρατικών τίτλων, με αιτία και αφορμή το swap των ομολόγων του PSI.

Ακολουθώντας τα βήματα της ανάκαμψης που σημειώνεται στην ιταλική αγορά, η οποία ήταν και το “επίκεντρο” του… σεισμού που ταρακούνησε τις αγορές το προηγούμενο διήμερο λόγω της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 4,5% και στο 4,61%, παραμένοντας ωστόσο σε αρκετά υψηλά επίπεδα αν αναλογιστεί κανείς ότι στις αρχές Μαΐου είχε βρεθεί κάτω από το 4%. Ανάλογη είναι και η βελτίωση στο 5ετές ομόλογο, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,775% με πτώση της τάξης του 4,6%, ωστόσο είναι μικρή σε σχέση με το χθεσινό sell-off το οποίο εκτόξευσε το yield του κατά 16%.

Τέλος, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη, η αγορά έβγαλε αντίδραση που σταμάτησε στην παρούσα φάση το χθεσινό χάσμα των 756 μονάδων. Μία κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στο πολύ σημαντικό πλέον επίπεδο των 764-774 μονάδων, όπου και έσπασε πτωτικά και είναι επίπεδο μήνα. Μένει να δούμε το αυριανό κλείσιμο θυμίζοντας ότι περιμένουμε και τον MSCI, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με άλμα 6,29%, με τις Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Jumbo και Motor Oil να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 3%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα, ενώ άνω του +1% ήταν το κλείσιμο σε Τιτάν, Grivalia και ΟΛΠ.

Αν και βρέθηκαν υψηλότερα ενδοσυνεδριακά, τελικά τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Aegean, Σαράντη, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Βιοχαλκο, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική δεν ξεπέρασαν το 0,9%, ενώ το -0,60% της ΕΕΕ αλλά και το -0,83% των Ελληνικών Πετρελαίων “βάρυναν” τον γενικό δείκτη. Χωρίς μεταβολή, στα 10,10 ευρώ ο ΟΤΕ, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στα 10,49 ευρώ.

capital.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης