Για το «ναυάγιο» του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και την πορεία των επενδύσεων στους τομείς της θερμικής και πυρηνικής ενέργειας, του λιγνίτη και του άνθρακα, των δικτύων ηλεκτρισμού και των γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης (HV) μίλησε, από το βήμα του 7ου ενεργειακού διαλόγου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Κωστής Σταμπολής.

Όπως αναφέρει το energypress, ο κ. Σταμπολής εκτιμά ότι θα επενδυθούν περίπου 140 δισ. ευρώ, ως το 2020, σε 12 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας. Περίπου 90 δισ. ευρώ θα επενδυθούν σε υποδομές στους τομείς της θερμικής και πυρηνικής ενέργειας, του λιγνίτη και του άνθρακα, των δικτύων ηλεκτρισμού και των γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης (HV), ενώ άλλα 35 – 50 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα κατευθυνθούν στις ΑΠΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται στα «σκαριά» για την περίοδο μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι θα αποδώσουν περίπου 27 GW θερμικής και πυρηνικής ενέργειας, συν άλλα 15-25 GW ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης