Μείωση της τάξεως του 17,3% στα 2,1 δισ. ευρώ σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 263 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του περιορισμού του ελλείμματος του ισοζυγίου των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 575 εκατ. ευρώ, καθώς και εξαιτίας της μείωσης των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 133 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 445 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές κατά 536 εκατ. ευρώ ή 22,7%, ενώ η άνοδος των εισπράξεων από εξαγωγές ήταν πολύ μικρή, κατά 40 εκατ. ευρώ ή 3,5%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 66 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και δευτερευόντως της μείωσης των καθαρών πληρωμών για «λοιπές» υπηρεσίες.

Αντίθετα, το πολύ μικρό πλεόνασμα του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2011, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 11,2% και οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος παρουσίασαν μείωση κατά 4,8%. Τον ίδιο μήνα οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 12,7%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά (+1,6%), αλλά οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν αισθητά (κατά 8,1%), με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι καθαρές εισπράξεις κατά 13,3%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης