Για κάθε 1.000 άτομα που βελτιώνουν το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων τους, θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές κατά 13,9 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθούν 72 νέες επιχειρήσεις, σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος στο συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, Digital Economy Forum 2016: «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή» του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Ο ίδιος σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα μπορεί να στοχεύσει στη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας – ειδικά για νέους εργαζόμενους – στον τομέα των νέων τεχνολογιών, των ψηφιακών δεξιοτήτων και της πληροφορικής.

“Δυστυχώς, αυτές οι ευκαιρίες, παραμένουν ως τώρα ευκαιρίες. Η Ελλάδα δυστυχώς αποτελεί ουραγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και διακυβέρνησης. Το βασικό πρόβλημα είναι η απουσία μιας συνεκτικής στρατηγικής, η οποία να εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια. Μιας στρατηγικής, η οποία θα ξεκινά από την υποδομή και θα καταλήγει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων” είπε ο πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, πρόσθεσε ότι “τα προβλήματα και τα εμπόδια υπήρχαν πριν την κρίση. Τώρα έχουν επιδεινωθεί. Υπάρχει κατ’ αρχήν η δυσκολία χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων, ιδιαίτερα καινοτόμων και πρωτοπόρων ιδεών, που παρουσιάζουν υψηλότερο βαθμό ρίσκου. Υπάρχουν οι ελλείψεις του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αδυνατεί να συμβαδίσει με την ταχύτητα των εξελίξεων στην τεχνολογία και στην αγορά και υπάρχει και η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, που αντιμετωπίζεται κυρίως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

“Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό, που μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί τη στρατηγική τους στον τομέα αυτό. Μπορεί να αξιοποιεί δυνατότητες, να εκτιμά κόστος και οφέλη. Για την πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά τη σημερινή εποχή, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό” όπως εξήγησε ο κ. Μίχαλος.

Οι δράσεις που έχουν προτείνει τα επιμελητήρια είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, μέσω τραπεζικού συστήματος, αλλά και άλλων εργαλείων, όπως τα δίκτυα επιχειρηματικών αγγέλων.
– Εναρμόνιση θεσμικού πλαισίου με τα διεθνή πρότυπα, σε θέματα που σχετίζονται με διεθνοποίηση επιχειρήσεων, προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας κτλ.
– Σύνδεση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και δημιουργία δικτύων μεταφοράς τεχνολογίας προς τις επιχειρήσεις
– Επένδυση σε προγράμματα δια βίου μάθησης, για επιχειρηματίες και εργαζομένους
– Διάδοση καλών πρακτικών για την προώθηση του ψηφιακού επιχειρείν, με την αξιοποίηση θεσμοθετημένων φορέων της επιχειρηματικότητας, όπως είναι τα Επιμελητήρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης