Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s θεωρεί πιθανή μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου στο μέλλον, παρά τα πρόσκαιρα οφέλη που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου.

Σε έκθεση που εξέδωσε τη Δευτέρα σημειώνει ότι το όφελος από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είναι αρκετό για να αναχαιτίσει την πορεία του δημοσίου χρέους στα επίπεδα του 140%, όπου εκτιμούν ότι θα φθάσει το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εκτιμά ο οίκος Moody’s, από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου επωφελείται η ρευστότητα της Κύπρου, ωστόσο η χρεοκοπία είναι πιθανή και ίσως να απαιτηθούν περαιτέρω αναδιαρθρώσεις του χρέους, αφού οι σημαντικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις της χώρας απειλούν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Τονίζεται ότι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου φέρνει την Κύπρο πιο κοντά στην εκπλήρωση των μέτρων του προγράμματος προσαρμογής, όμως εκτιμάται ότι η απουσία σημαντικής ελάφρυνσης του ρωσικού χρέους αφήνει την πορεία του χρέους σε γενικές γραμμές αμετάβλητη. Εξακολουθεί, ωστόσο, να πιστεύει ότι το χρέος θα εκτοξευθεί στο 140% του ΑΕΠ το 2016, 15 ποσοστιαίες μονάδες σε ψηλότερα επίπεδα από ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα (οι εκτιμήσεις της Moody’s υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές της τρόικας, η οποία αναμένει ότι το δημόσιο χρέος το 2016 θα ανέλθει στο 121,9%).

Έως το 2015 διατηρεί χαμηλές προσδοκίες για τη συμβολή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανάπτυξη και εκτιμά ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης