Νέα Ζηλανδία: Μέτρα κατά των εξωχώριων εταιρειών που κερδοσκοπούν αγοράζοντας σπίτια

Νέα Ζηλανδία: Μέτρα κατά των εξωχώριων εταιρειών που κερδοσκοπούν αγοράζοντας σπίτια
Στο Κοινοβούλιο εισάγονται αύριο νομοθετικά μέτρα για την αγορά κατοικιών από offshore κερδοσκοπικές εταιρείες στη Νέα Ζηλανδία.

«Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας χαιρετίζει τις επενδύσεις που κάνουν ξένοι αγοράζοντας σπίτια, ωστόσο αγορές κατοικιών από offshore κερδοσκοπικές εταιρίες συχνά αποκλείουν τους ντόπιους αγοραστές και τις οικογένειες από την αγορά πρώτης κατοικίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης.

«Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ιδιοκτησία και στην οικονομικά προσιτή στέγαση και αυτό το νομοσχέδιο θα διασφαλίσει ότι οι τιμές των κατοικιών καθορίζονται από αγοραστές με έδρα τη Νέα Ζηλανδία και όχι του εξωτερικού» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η οικιστική γη μπαίνει στην κατηγορία των ευαίσθητων περιοχών που υπάγονται στον νόμο για τις Εξωχώριες Επενδύσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ξένοι αγοραστές δεν θα μπορούν να αγοράσουν κατοικίες παρά μόνο εάν αυξήσουν τον αριθμό των κατοικιών και στην συνέχεια τις πουλήσουν, ή να μετατρέψουν την χρήση της γης. Από το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους στις αρχές του 2018, θα εξαιρούνται οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017, 15:57