Μία από τις καλύτερες χρονιές αναμένεται να είναι το 2014 για την Aegean Airlines, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ στον τουρισμό την φετινή θερινή σεζόν. Ύστερα και από τη συγχώνευση με την Olympic Air, η αεροπορική εταιρεία έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω της και δεν είναι τυχαίο ότι η Aegean έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου ύψους ένα ευρώ ανά μετοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επέστρεψε στα κέρδη

Ο Πρόεδρος της AEGEAN κ. Θεόδωρος ΒασιλάκηςΤην περασμένη χρονιά, η αεροπορική εταιρεία επέστρεψε, ύστερα από τρεις συνεχείς χρονιές ζημιών, στα κέρδη. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η Aegean εμφάνισε το 2013 το μεγαλύτερο, από ποτέ, περιθώριο κερδοφορίας προ τόκων, υποτίμησης, απόσβεσης και ενοικιάσεων (ebitdar), μέγεθος που φανερώνει ότι η εισηγμένη αεροπορική εταιρεία έχει ανακάμψει.

Η Aegean ευνοείται σημαντικά από την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης με τον αριθμό των αφίξεων να υπολογίζεται ότι θα αγγίξει φέτος τα 18 εκατ., ενώ, βάσει πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων, οι αφίξεις ενδέχεται να αγγίξουν τα 20 εκατ. Ήδη το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, εμφάνισε αύξηση της επιβατικής κίνησης της τάξης του 17%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Νέοι προορισμοί

Φέτος, η Aegean θα αυξήσει κατά 1,15 εκατομμύρια τις 13 εκατομμύρια διαθέσιμες θέσεις, θα δημιουργήσει μία νέα βάση στα Χανιά με το σύνολο των βάσεών της να είναι οκτώ.

Ειδικότερα, η Aegean θα καλύπτει με τακτά δρομολόγια πέντε ακόμη χώρες, τη Δανία, τη Σουηδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και τον Λίβανο, ενώ προσθέτει 14 νέους προορισμούς από την Αθήνα. Επίσης, θα επεκτείνει το δίκτυο εξωτερικού από 8 ελληνικές βάσεις, συνδέοντας την Ελλάδα με 87 συνολικά προορισμούς εξωτερικού σε 32 χώρες.

Ειδικότερα, το σύνολο των δρομολογίων και από τις οκτώ ελληνικές βάσεις της εταιρείας αυξάνεται πλέον σε 205 εξωτερικού και 51 εσωτερικού. Παράλληλα, οι 13.000.000 προσφερόμενες θέσεις αφορούν κατά 6.600.000 θέσεις εσωτερικού σε 33 προορισμούς και 6.400.000 θέσεις εξωτερικού, κατά 900.000 προσαυξημένες από το 2013, σε 87 προορισμούς.

Ταυτόχρονα, η AEGEAN προχωρά στην κάλυψη με τακτικά δρομολόγια πέντε ακόμα χωρών, δηλαδή τη Δανία, τη Σουηδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και τον Λίβανο, ενώ προσθέτει 14 νέους προορισμούς από την Αθήνα.

Πρόκειται για το Μπέρμινχαμ στην Αγγλία, τη Μασσαλία και τη Νάντη στην Γαλλία, τη Ζυρίχη, το Αμβούργο, το Ανόβερο και τη Νυρεμβέργη στη Γερμανία, την Κοπεγχάγη στη Δανία, την Κατάνια στην Ιταλία, το Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Βυρηττό στο Λίβανο, τη Στοκχόλμη στη Σουηδία, τη Σμύρνη στην Τουρκία και το Αμμάν στην Ιορδανία.Πρόκειται για το Μπέρμινχαμ στην Αγγλία, τη Μασσαλία και τη Νάντη στην Γαλλία, τη Ζυρίχη, το Αμβούργο, το Ανόβερο και τη Νυρεμβέργη στη Γερμανία, την Κοπεγχάγη στη Δανία, την Κατάνια στην Ιταλία, το Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Βυρηττό στο Λίβανο, τη Στοκχόλμη στη Σουηδία, τη Σμύρνη στην Τουρκία και το Αμμάν στην Ιορδανία.



Ο πρώτος ιδιωτικός αερομεταφορέας

Το 1992 η Aegean Aviation υπήρξε η πρώτη ιδιωτική αεροπορική εταιρία που απέκτησε άδεια αερομεταφορών. Δύο χρόνια αργότερα η εταιρία εισήλθε στον όμιλο εταιριών Βασιλάκη, ενώ το 1999 ιδρύθηκε η Aegean Airlines. Την ίδια χρονιά, η αεροπορική πραγματοποίησε τις πρώτες πτήσεις από Αθήνα, προς Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη, ενώ το 2000 πετούσε συνολικά προς 11 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Το 2007 η Aegean εισήχθη στο χρηματιστήριο, με το μετοχικό της κεφάλαιο να ελέγχεται από σημαντικούς παίκτες του εγχώριου επιχειρείν, ενώ τον περασμένο Ιούνιο βραβεύθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και 4 φορές συνολικά, ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρία από τα διεθνή βραβεία SKYTRAX.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης