Οι αρνητικές οικονομικές ανακοινώσεις παγκοσμίως έθεσαν τις βάσεις σήμερα για την τόνωση της αποστροφής ρίσκου, με ευνοημένα νομίσματα το δολάριο και το γιεν. Το ευρώ δέχθηκε πιέσεις προς τη σημαντική στήριξη στο 1,3125 έναντι του δολαρίου, παρά τη θετική πορεία που είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 1,3215.

Οι απογοητευτικές μετρήσεις στους δείκτες PMI μεταποίησης και υπηρεσιών στη Γερμανία και την Ευρωζώνη συνέβαλαν στην αποστροφή ρίσκου, επιδεινώνοντας τις προοπτικές για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Ενδεικτικά ο δείκτης μεταποίησης στη Γερμανία (αρχική μέτρηση Απριλίου) υποχώρησε στις 46,3 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων για 49,0 μονάδες, με τις εξαγωγές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον περασμένο Νοέμβρη. Και στο σύνολο της Ευρωζώνης η μεταποίηση παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες, στις 46,0 από τις 47,7 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, το χρέος της Ευρωζώνης, σε σχέση με το ΑΕΠ, «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο από την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, στο 87,2% του ΑΕΠ το 2011, από το 85,3% το 2010. Φυσικά, η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στο 165,3% του ΑΕΠ, με την Εσθονία να βρίσκεται στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της λίστας, με χρέος στο 6% του ΑΕΠ.

Αναταραχή στις αγορές (και στις αγορές ομολόγων) δημιούργησαν και πολιτικοί παράγοντες, όπως είναι η επικράτηση του σοσιαλιστή Ολάντ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, κάτι που ενίσχυσε τους φόβους ανατροπής των σχεδίων μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, η Ολλανδία είναι αυτή που αυξάνει το πολιτικό ρίσκο μετά την αποχώρηση κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό σχηματισμό, αντιτασσόμενο σε νέα μέτρα λιτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο των πρόωρων εκλογών για τη χώρα-σύμμαχο της Γερμανίας, ενώ θέτει σε κίνδυνο την αξιολόγηση ΑΑΑ του αξιόχρεου της χώρας. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων «σκαρφάλωσαν» σήμερα πάνω από το 6,0%, ενώ το spread του αντίστοιχου ολλανδικού ομολόγου διευρύνθηκε σε υψηλά 3ετίας.

Κάτω από το 1,0300 υποχώρησε και η ισοτιμία AUDUSD, με την έναρξη των ρευστοποιήσεων να οφείλεται κυρίως στην αρνητική μέτρηση του δείκτη τιμών παραγωγού στο -0,3%. Η επέκταση των απωλειών σχετίζεται τόσο με μια ενδεχόμενη μείωση των βασικών επιτοκίων όσο και με την ευρύτερη αρνητική επενδυτική ψυχολογία που επικρατεί σήμερα στις αγορές.

Το γιεν ενισχύεται, με την ισοτιμία USDJPY να υποχωρεί νωρίτερα κάτω από τα 81,00 γιεν, ενώ το ευρώ διαπραγματεύεται κάτω από τα 107,00 γιεν, δοκιμάζοντας νωρίτερα τα 106,35.

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης