Με «Λερναία Ύδρα» μοιάζουν τα προβλήματα που ανακύπτουν από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Έτσι, μετά την ευχάριστη είδηση για παροχή έκπτωσης ή πλήρους απαλλαγής σε ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων και μη ενοικιασμένων ακινήτων υπό προϋποθέσεις, τελικά η ρύθμιση κινδυνεύει να μείνει για πολλούς στα χαρτιά λόγω… τεκμηρίων διαβίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου, τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτητών ενδέχεται να μην ενταχθεί στην εν λόγω ρύθμιση.

Το πρόβλημα των τεκμηρίων

Το πρόβλημα σχετίζεται με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς το ύψος του συνολικού ετήσιου φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα των εισοδηματικών ορίων που έχουν τεθεί για τη χορήγηση των απαλλαγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει των διατάξεων που έχουν ψηφιστεί, για τη χορήγηση της έκπτωσης ορίζεται ως ανώτατο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα τα 9.000 ευρώ (+1.000 ευρώ για τη σύζυγο και καθένα από τα τέκνα). Από τη στιγμή που η διάταξη αναφέρεται σε «φορολογητέο εισόδημα», δεν μπορούν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση όσοι έχουν δηλωμένο ή τεκμαρτό εισόδημα άνω των 9.000 ευρώ.

Πρακτικά, οι περισσότεροι πολίτες (ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.λπ.) έχουν στην κατοχή τους ένα μεσαίου κυβισμού Ι.Χ. και μία κατοικία άνω των 80 τετραγωνικών μέτρων σε αστικό κέντρο κι έτσι δεν είναι εύκολο να πάρουν τη φοροαπαλλαγή.

Ειδικότερα, η φοροαπαλλαγή μπορεί να επιτευχθεί υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα

2) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του έτους 2013 να μην έχει ξεπεράσει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Αυτό σημαίνει ότι, για να απαλλαγεί από το 50% του ΕΝΦΙΑ μια οικογένεια με ένα παιδί, το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημά της δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ, ενώ, για να γλυτώσει από το 50% του φόρου μια τετραμελής οικογένεια, το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημά της δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

Όμως, ως «συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα» θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και του εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Αν λοιπόν ένα ζευγάρι με ένα παιδί και ετήσιο συνολικό δηλωθέν εισόδημα 6.000 ευρώ κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.300 κυβικών εκατοστών 7ετίας, η εφορία θα προσδιορίζει το εισόδημα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης στο πολύ υψηλότερο επίπεδο των 11.420 ευρώ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ελάχιστο τεκμήριο των 5.000 ευρώ που ισχύει για τους έγγαμους και επιπλέον τεκμήρια 3.200 ευρώ για το διαμέρισμα και 3.220 ευρώ για το Ι.Χ. Έτσι, επειδή το τεκμαρτό εισόδημα των 11.420 ευρώ θα είναι μεγαλύτερο του εισοδηματικού ορίου των 11.000 ευρώ που ισχύει για την έκπτωση 50% του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να πληρώσουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων ολόκληρο.

Για τις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία 80% και άνω, ο νόμος, σύμφωνα με την «Ημερησία», προβλέπει πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων ιδιοκτησίας τους δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και το συνολικό φορολογητέο εισόδημα του 2013 δεν έχει ξεπεράσει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης