Προβληματίζεται η Κριστίν Λαγκάρντ για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων λιτότητας. Και ζητά περισσότερο χρόνο για δημοσιονομικές προσαρμογές. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Παγκόσμια Τράπεζα.

H επικεφαλής του ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένη από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, που οφείλεται στις διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες αναπτύσσονται οι περιφέρειες. Οι υπό ανάπτυξη χώρες πιο γρήγορα, οι ΗΠΑ λιγότερο, με τους Ευρωπαίους και τους Ιάπωνες να ακολουθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συστάσεις και…

«Δεν είναι δείγμα υγείας μια τόσο άνιση ανάπτυξη» λέει η Λαγκάρντ. «Χρειαζόμαστε πρώτη ταχύτητα για μια σταθερή, αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη» τονίζει. Όσο ωραίο κι αν είναι το όνειρο για μια παγκόσμια πράσινη ανάπτυξη, άλλο τόσο δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ έδωσε διαφορετικές συστάσεις. Στις γοργά αναπτυσσόμενες χώρες, για παράδειγμα, να μην κάνουν υπερβολικές δαπάνες και να ενισχύσουν τις εποπτικές αρχές, ενώ στις φτωχές χώρες να κάνουν επενδύσεις σε υποδομές, στην υγεία και στην εκπαίδευση με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Και στις ΗΠΑ να βάλουν τάξη στα δημοσιονομικά τους – όχι τόσο χαοτικά όσο μέχρι τώρα, αλλά πιο προγραμματισμένα και επιτυχημένα επικοινωνιακά.

Για τους Ευρωπαίους τι λέει; Ότι πέτυχαν πολλά σε σύντομο χρόνο και ότι τώρα προτεραιότητα έχει η ίδρυση της τραπεζικής ένωσης, ενός κοινού τραπεζικού εποπτικού συστήματος. Βέβαια, η Λαγκάρντ παρατηρεί ό,τι παρατηρούν όλοι: η όποια ανακούφιση στις αγορές δεν επηρέασε την ανάπτυξη και την απασχόληση, δηλαδή τους σημαντικούς για τους πολίτες τομείς.

… προβληματισμοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άρα τι πρέπει να γίνει; Θα μπορούσε η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια. «Από όλες τις μεγάλες τράπεζες, η ΕΚΤ έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια χειρισμών» υπογραμμίζει η Λαγκάρντ. Το βασικό επιτόκιο για την ευρωζώνη ανέρχεται στο 0,75%, σε σχέση με το 0,5% στη Μ. Βρετανία, το 0,25% στις ΗΠΑ και το 0,1% στην Ιαπωνία. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να έχουν τα νοικοκυριά και οι μικροεπιχειρηματίες πρόσβαση σε αυτό – εκεί θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί το τραπεζικό σύστημα.

Με περισσή ειλικρίνεια, η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων στην Ισπανία. «Η χώρα πλήττεται, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία, από βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία» είπε. «Δεν αμφιβάλει κανείς ότι θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας, αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο».

Στα ίδια τα προγράμματα λιτότητας, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν αναφέρθηκε. Αλλά άφησε να εννοηθεί ότι την απασχολεί η αποτελεσματικότητά τους. «Πρέπει να προστατέψουμε όσους ανθρώπους πλήττονται από την κρίση και να προσέξουμε ώστε η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής να γίνει πιο δίκαιη».

Μια μεταστροφή πολλών μοιρών για τη Λαγκάρντ. Γιατί ανάμεσα στα καθήκοντα του ΔΝΤ για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους είναι να δίνει πικρά φάρμακα. Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι η επικεφαλής του κάνει δεύτερες σκέψεις για τη δόση, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κλιματική αλλαγή και ανάπτυξη

Αλλά και ο διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιμ Γιονγκ Κιμ, στην έναρξη της εαρινής διάσκεψης, φαίνεται να προβληματίζεται και να προετοιμάζει τον οργανισμό του για κάποιες αλλαγές. Από τη μια θέλει να χτυπήσει την απόλυτη φτώχεια μέχρι το 2030 και να χρηματοδοτήσει προγράμματα, από την άλλη θέλει να κάνει όσο γίνεται πιο πράσινη την ανάπτυξη που θα δημιουργηθεί.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά απειλεί και την οικονομική ανάπτυξη» είπε ο Κιμ. «Εάν δεν γίνουν θαρραλέες πράξεις, ο πλανήτης θα υπερθερμανθεί και έτσι θα πάνε χαμένες όλες οι δεκαετίες προόδου στο τομέα καταπολέμησης της φτώχειας». Αυτός είναι και ο άξονας δράσης της Τράπεζας. Κάθε πρόγραμμα θα κρίνεται με βάση το πόσο μειώνει τη φτώχεια και πόσο συμβατό είναι με το περιβάλλον. Οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδίες, Κίνα και Ν. Αφρική) πρόκειται να ιδρύσουν τη δική τους τράπεζα. Ο Κιμ δεν το θεωρεί κίνηση ανταγωνισμού της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μόνο οι Ινδίες χρειάζονται 1 τρισ. δολάρια για έργα υποδομών. Κανείς θεσμός δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνος του τέτοιο ποσό, πόσο μάλλον η Παγκόσμια Τράπεζα. «Για μας η τράπεζα των χωρών BRICS θα αποτελεί τη φυσική διεύρυνση της ανάγκης για επενδύσεις σε υποδομές» λέει ο πρόεδρος της Παγκόσμια Τράπεζας.

Λάθη και ευθύνες για την Κύπρο

Στο στόχαστρο του Ευρωκοινοβουλίου βρέθηκαν Κομισιόν και Γιούρογκρουπ για τους χειρισμούς τους στο θέμα της Κύπρου, αλλά και το ΔΝΤ.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος δήλωσε ότι η τρόικα έχει επιδείξει «απαράδεκτη συμπεριφορά» και ότι οι Ευρωπαίοι «δεν χρειάζονται άλλο» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το σχόλιο από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά: «Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο πρόεδρος της ομάδας ήταν πάρα πολύ καθαρό: τέλος σε κάθε μορφής τρόικας. Τέλος σε μη θεσμοθετημένα όργανα, που δεν προβλέπονται από τις συνθήκες και αποφασίζουν με αποικιοκρατικό τρόπο, όπως είπε, για τις τύχες των λαών. Κι επιτέλους, τόνισε, πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορούν να πηγαίνουν τρεις άνθρωποι που εκπροσωπούν αυτό το όργανο, το επονομαζόμενο “τρόικα”, να φέρονται κατά άθλιο τρόπο σε εκλεγμένους ηγέτες κρατών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου στον πρόεδρο Αναστασιάδη, και να επιβάλλουν μέτρα χωρίς να ελέγχονται από κανέναν».

Αίσθηση προκάλεσε και ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα με την επανένωση της Κύπρου και την «αξιοποίηση» επενδύσεων από την Τουρκία.

Διευκρινίσεις από τον Έλληνα ευρωβουλευτή των Πρασίνων, τον Νίκο Χρυσόγελο: «Εγώ τόνισα με σαφήνεια ότι πρέπει πραγματικά η Ε.Ε. να βοηθήσει την Κύπρο να επανενωθεί. Είναι μια χώρα πολύ μικρή για να είναι διαιρεμένη. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τα επάνω, το έχω πει αυτό και στην πολιτική μου ομάδα. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει δημιουργώντας γέφυρες μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης