Δύο επιπλέον χρόνια προθεσμία πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας του σημερινού Eurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο, αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.

Σύμφωνα επίσης με το κείμενο της έκθεσης, που επικαλείται το Bloomberg, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 15 δισ. ευρώ, το 2014, και συνολικά 17,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2016. Επομένως, συνολικά η διετής επιμύκυνση ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στα 32,6 δισ. ευρώ έως το 2016.

«Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο που φέρει ημερομηνία σύνταξής του το Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ακόμη και αν η βελτίωση του στόχου του ονομαστικού πρωτογενούς ισοζυγίου είναι λιγότερο φιλόδοξη από ό,τι τον Μάρτιο, η βαθύτερη ύφεση σημαίνει ότι η προσπάθεια προσαρμογής είναι εξίσου ισχυρή» αναφέρεται στο προσχέδιο.

Η έκθεση της τρόικας στα χέρια του Γιούνκερ

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε χαρακτηρίσει «θεμελιωδώς θετική» την έκθεση της τρόικας που επιδόθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα όμως με τη Μαριάνε Κότε, εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η έκθεση αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη, καθώς εξακολουθούν να λείπουν κάποια έγγραφα.

«Η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πορείας εξυγίανσης των δημοσιονομικών» αναφέρεται στο τελευταίο νραφτ της τρόικας.

Συγκεκριμένα οι νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 0%, 1,5%, 3% και 4,5% αντιστοίχως για την περίοδο 2013 – 2016. Σημειώνεται ακόμα ότι «η βαθύτερη ύφεση σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, συνεπάγεται ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας θα είναι ανάλογα μεγάλο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης