Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών γνωστοποίησε τρεις προτάσεις που δεν ενέχουν αρνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, τις οποίες και κατέθεσε στην κυβέρνηση, για τη φορολογία εισοδήματος, τις ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο υπεραξίας. Στόχος τους είναι η άμεση τόνωση των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ρευστότητας, ώστε να επανέλθει ο οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι προτάσεις είναι οι εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η υψηλή φορολογία όπως και οι εξαιρετικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αποθαρρύνουν και τις εγχώριες και τις ξένες επενδύσεις. Αναγνωρίζοντας ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν στο στάδιο αυτό τη μείωση της φορολογίας ή τον περαιτέρω περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών, η ΕΕΝΕ προτείνει την καθιέρωση ειδικού μεταβατικού συντελεστή φορολογίας κερδών στο 10% για το πρόσθετο κέρδος που θα αποκομίσει μία εταιρεία σε σύγκριση με τον μέσο όρο μίας περιόδου βάσης – που θα μπορούσε να είναι η περίοδος 2010-2013.

»Για παράδειγμα, αν μία εταιρεία είχε μέσο όρο κερδών 10.000 ευρώ το χρόνο στην περίοδο 2010-2013 και 15.000 ευρώ το 2014 προτείνεται, τα πρώτα 10.000 ευρώ να φορολογηθούν με τους υπάρχοντες συντελεστές αλλά τα πρόσθετα κέρδη των 5.000 ευρώ να φορολογηθούν με 10%.

»Στην ίδια ακριβώς λογική κατατίθεται και η δεύτερη πρόταση της ΕΕΝΕ, σύμφωνα με την οποία, οι ασφαλιστικές εισφορές θα προσδιοριστούν στο 30% -αντί για το 49% που ισχύει σήμερα – σε όλες τις περιπτώσεις όπου μία επιχείρηση δίνει αυξήσεις στους εργαζομένους της, ή αυξάνει το μισθολογικό της κόστος με νέες προσλήψεις σε σχέση με την περίοδο βάσης (2010-2013).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Για παράδειγμα, αν στην περίοδο 2010-2013 μία επιχείρηση είχε μέσο κόστος μισθοδοσίας 50.000 ευρώ και το 2014 έδωσε αυξήσεις στους εργαζομένους της, ή/και προέβη σε νέες προσλήψεις, που έφεραν το μισθολογικό κόστος στα 60.000 ευρώ, το κόστος των εργοδοτικών εισφορών στα πρόσθετα 10.000 ευρώ προτείνεται να ανέρχεται στο 30% – δηλαδή στις 3.000 ευρώ.

»Η τρίτη πρόταση της ΕΕΝΕ αφορά στη μείωση του φόρου υπεραξίας – τουλάχιστον όσον αφορά στις μετοχές και τη διευκόλυνση της εισόδου στρατηγικών επενδυτών. Με τις σημερινές ασφυκτικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων αποτελεί τη σύγχρονη και υγιή μέθοδο χρηματοδότησης. Επειδή, όμως, συνήθως ούτε οι σημερινοί ιδιοκτήτες έχουν τα αναγκαία κεφάλαια, η λύση εστιάζεται στην προσέλκυση άλλων επενδυτών –εκτός εταιρείας– κι αυτό επιτυγχάνεται με τη διάθεση εκ μέρους των μετόχων μέρους ή όλων των μετοχών που ήδη κατέχουν στους νέους επενδυτές οι οποίοι, προφανώς, μετέπειτα προβαίνουν και σε περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίου.

»Ο υψηλός συντελεστής που έχει καθιερωθεί στην υπεραξία αποθαρρύνει όμως αυτήν την είσοδο νέων επενδυτών με τον υγιή τρόπο της διάθεσης των μετοχών και λειτουργεί έτσι ανασχετικά για την ανάπτυξη. Προτείνεται η χρήση μειωμένου συντελεστή για τις περιπτώσεις αυτές.

»Οι διατάξεις αυτές προτείνεται να ισχύσουν για μία περίοδο 2-3 ετών ή, εναλλακτικά, τουλάχιστον μέχρι να έχει διασφαλιστεί η μόνιμη επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και η αντίστοιχη μείωση των υφιστάμενων φορολογικών συντελεστών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης