Πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το αργό στη Νέα Υόρκη ,δεχόμενο πιέσεις από την ενίσχυση του δολαρίου και ενώ οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων για την οικονομία της Κίνας το σαββατοκύριακο και την συνάντηση των μελών του OPEC την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, το αργό τύπου light sweet παραδόσεως Ιουλίου σημείωσε πτώση 0,9%, ή 72 σεντς, στα 84,1 δολ. το βαρέλι καταγράφοντας ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας κέρδη 1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την επόμενη εβδομάδα όλα τα μάτια και τα αυτιά θα είναι στραμμένα στη Βιέννη και θα περίμενα διακυμάνσεις στην τιμή και όχι κάποια πραγματική τάση μέχρι να ακούσουμε το αποτέλεσμα της συνάντησης του OPEC,» δήλωσε στο Marketwatch.com ο αναλυτής της Argent Capital Management, Kirk McDonald. «Οποιαδήποτε απόφαση εκτός μία μείωση των ποσοστέων παραγωγής θα είναι αρνητική για την τιμή του αργού.»

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών του κλάδου ενέργειας Platts, η παραγωγή πετρελαίου των μελών του OPEC διαμορφώθηκε το Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η μέση ημερήσια παραγωγή σε σχέση με τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 40.000 βαρέλια στα 31,75 εκατ. βαρέλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραγωγή του Ιράν υποχώρησε στα 3,25 εκατ. από 3,28 εκατ. βαρέλια ενώ της Σ. Αραβίας αυξήθηκε κατά 50.000 βαρέλια στα 10 εκατ.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η Energy Information Administration, η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ σημείωσε το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους αύξηση 11,6% ξεπερνώντας τα 6 εκατ. βαρέλια για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Συγκεκριμένα η παραγωγή έφτασε τα 6,175 εκατ. βαρέλια ενώ τα τέσσερα τρίμηνα του 2011 κυμάνθηκε από 5,5 έως 5,9 εκατ. βαρέλια.

Σύμφωνα με την EIA η τελευταία φορά που η παραγωγή ξεπέρασε τα 6 εκατ. βαρέλια ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 1998.

Πηγή:capital
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης