H EKT αναμένεται ότι θα μειώσει τα επιτόκιά της την ερχόμενη βδομάδα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να αρκέσει για να βγει από την ύφεση η 17μελής Eυρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, με τη συμμετοχή 76 οικονομολόγων.

Μια μικρή πλειονότητα των οικονομολόγων είπε ότι αναμένει μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μεγαλύτερο ποσοστό -σχεδόν τα δύο τρίτα-εκτίμησε ότι είναι καιρός οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας.

Τα ευρήματα της έρευνας που έγινε αυτή την εβδομάδα καταγράφονται μετά τα οικονομικά δεδομένα που άφησαν να διαφανεί πως ακόμα και η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, αρχίζει να εξασθενεί.

Ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ είπαν αυτή την εβδομάδα ότι διαμορφώνεται ένα κλίμα υπέρ της ανάληψης δράσης για να τονωθεί η πληγείσα από την ύφεση ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και η μεγάλη πλειονότητα αναμένει πως το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα μειωθεί από 0,75% σε 0,5%, ένα νέο ιστορικό χαμηλό, ταυτόχρονα δεν πιστεύει ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και ότι αντιθέτως η αξία της κίνησης είναι κατά κύριο λόγο συμβολική.

Οι 40 από τους 62 εξάλλου εκτίμησαν ότι το βάρος της λιτότητας είναι υπερβολικό αυτή τη στιγμή-άποψη όμως στην οποία αντιτίθενται η ΕΚΤ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. Ακόμη, μια ισχυρή πλειονότητα, οι 48 από 63, εκτίμησαν πως η τραπεζική ένωση είναι ένα απαραίτητο επόμενο βήμα για να τερματιστεί επιτέλους η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, που κρατάει πάνω από τρία χρόνια.

Παρότι η τραπεζική ενοποίηση δεν θα τεθεί σε εφαρμογή για πολλούς ακόμα μήνες, αν όχι έτη, οικονομολόγοι προσδοκούν η ΕΚΤ να δράσει περισσότερο για να ρεύσει χρήμα προς τις επιχειρήσεις.
Οι 48 από 65 οικονομολόγους είπαν ότι αναμένουν από την ΕΚΤ να εξαγγέλλει τέτοιο πρόγραμμα εντός 3 μηνών.

Πηγή: kerdos.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης