Αρκετά πιθανή θεωρούν οι επενδυτές την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ, καθιστώντας ωστόσο σαφές, ότι η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να προχωρήσει σε πρόσθετη «χαλάρωση» της νομισματικής της πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, όπου συνεδριάζει η εκτελεστική της επιτροπή.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την πτώση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,30%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι προβλέψεις των στελεχών της ΕΚΤ υποθέτουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα είναι πάνω από τα 52 δολάρια/βαρέλι, και καθώς οι τιμές του αργού παραμένουν επίμονα χαμηλές, οι συνέπειες είναι δύσκολο να αποφευχθούν», δηλώνει σχετικά, η Societe Generale και προσθέτει ότι «εάν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει χαμηλά, δηλαδή κάτω από τα 50 δολάρια, δεν μπορούμε να δούμε άλλη εναλλακτική από το να συμφωνήσει το συμβούλιο της ΕΚΤ σε πρόσθετη χαλάρωση στις 7 Μαρτίου».

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων (bunds) υποχώρησαν σήμερα κάτω από το 0,50%, μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου σε νέο χαμηλό 12 ετών, εδραιώνοντας τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη σε χαμηλό 3,5 μηνών. Η τιμή του Brent υποχώρησε έως και τα 29,73 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2004, καθώς προβάλλει η προοπτική αύξησης της παραγωγής από το Ιράν.

«Το μεγάλο θέμα είναι το χρηματιστήριο και η σχετιζόμενη με την Κίνα αβεβαιότητα, καθώς και η μείωση της τιμής του πετρελαίου που περιορίζει τις πληθωριστικές προσδοκίες», δηλώνει στο Reuters στέλεχος της SEB, προσθέτοντας ότι «το κακό είναι ότι δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές: Reuters, AΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης