Την ώρα που η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης εκπνέει στις 30 Ιουνίου, μόλις τέσσερις στους δέκα πολίτες έχουν εκπληρώσει την εν λόγω υποχρέωσή τους προς την εφορία, ενώ σε εκκρεμότητα είναι 4.000.000 δηλώσεις.

Ωστόσο, τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με το TAXISnet και τα οποία οφείλονται είτε στην υπερφόρτωση του συστήματος λόγω των μαζικών υποβολών είτε στις διάφορες αναβαθμίσεις και αλλαγές παραμένουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είχαν καθοριστεί καταληκτικές προθεσμίες με βάση το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου των πολιτών, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της μαζικής υποβολής τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι που είθισται να κάνουν οι Έλληνες.

Σύμφωνα με αρκετούς λογιστές, τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζει η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φυσικών προσώπων (Ε1). Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και οι πολίτες σπεύσουν όλοι μαζί την τελευταία στιγμή να υποβάλουν τις δηλώσεις, τότε το σίγουρο είναι ότι θα δοθεί παράταση. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περίπου δύο εκατομμύρια δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ως εκ τούτου, έως τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία, θα πρέπει να υποβληθούν άλλες 4.000.000 φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή, περίπου 210.000 την ημέρα, κάτι που είναι ανέφικτο, όπως εκτιμούν οι λογιστές.

Παράταση ζητούν οι λογιστές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι οι λογιστές της Αθήνας ζήτησαν την Πέμπτη με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Οικονομικών παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και του Ε9.

Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών στην επιστολή του επισημαίνει πως παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στο TAXISnet και πολλές δυσλειτουργίες, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων.

Για αυτόν τον λόγο ζητούν παράταση «για εύλογο χρονικό διάστημα, με βασική προϋπόθεση την ομαλή και συνεχή λειτουργία του συστήματος», ενώ υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις με καταληκτικές ημερομηνίες 30/06 και 31/07.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης