Μια σειρά αρνητικών οικονομικών ανακοινώσεων σήμερα στην Ευρωζώνη επιδείνωσε το επενδυτικό κλίμα και οδήγησε το ευρώ σε χαμηλά επίπεδα έναντι των βασικών νομισμάτων. Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη παραμένει σε περιβάλλον συρρίκνωσης για ένατο μήνα, ενώ απρόσμενη ήταν και η πτώση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος IFO τον Οκτώβριο στη Γερμανία σε χαμηλά 2,5 ετών.

Επίσης, ο δείκτης PMI υπηρεσιών στη Γερμανία υποχώρησε κάτω από το 50 (όριο ανάπτυξης/συρρίκνωσης), σημειώνοντας τη χειρότερη μέτρηση από τον περασμένο Μάιο. Παρ’ όλα αυτά, το ινστιτούτο IFO δεν αναμένει ύφεση για τη Γερμανία, προς το παρόν, αν και περιμένει στασιμότητα στο δ’ τρίμηνο, υπογραμμίζοντας ότι η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ακόμα ισχυρή στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία μεταποίησης στην Ευρωζώνη ήταν διαμετρικά αντίθετα με τη βελτίωση του δείκτη μεταποίησης PMI της HSBC στην Κίνα, που διαμορφώθηκε στις 49,1 μονάδες έναντι 47,9 μονάδες. Ως αποτέλεσμα, τα commodity currencies διατήρησαν τα κέρδη τους, με το δολάριο Αυστραλίας να κερδίζει περισσότερο έναντι του δολαρίου, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και σε σχέση με το ευρώ.

Ειδικότερα, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε από το 1,2980 περίπου, για να δοκιμάσει το 1,2925, αν και σταθεροποιήθηκε σε λίγο υψηλότερα επίπεδα. Έντονα πτωτική ήταν η πορεία για το ευρώ έναντι της στερλίνας, που υποχώρησε κάτω από το 0,8100.

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης