Εντός της ημέρας αναμένεται η έκθεση αξιολόγησης της Moody’s αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα.

Την Πέμπτη ο οίκος χαρακτήρισε «credit positive» την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της περασμένης Κυριακής από την ελληνική Βουλή, καθώς, όπως υποστηρίζει, ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Eurogroup, ενώ αναμένει ότι το ίδιο θα πράξει και το ΔΝΤ τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, όπως εκτίμησε η Moody’s, αυτές οι εξελίξεις είναι «credit positive», διότι η έγκριση του νομοσχεδίου διασφαλίζει τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας βελτιώνει τη ρευστότητα της κυβέρνησης εν όψει της ωρίμανσης των ομολόγων.

Ωστόσο, θεωρεί πως το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει αρκετά υψηλό, ιδιαίτερα λόγω της συρρίκνωσης της πλειοψηφίας της κυβέρνησης.

«Αναμένουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει από τα μέσα του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, να καταλήξει στην εκταμίευση περίπου 11,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να αποπληρώσει τις λήξεις ομολόγων αργότερα. Η Ελλάδα έχει να πληρώσει ομόλογα που λήγουν τον Μάιο ύψους 9,3 δισ. ευρώ και 5,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, τα οποία κατέχει κυρίως ο επίσημος τομέας» αναφέρει η Moody’s.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, τόνισε ότι η έγκριση του Eurogroup σημαίνει ότι το EFSF θα εκταμιεύσει 8,3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, ενώ αναμένει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εγκρίνει και αυτό την εκταμίευση 4,3 δισ. ευρώ σε δύο ίσες δόσεις, μετά τη συνεδρίασή του τον Μάιο.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο οίκος εκτιμά πως η εφαρμογή του πρώτου μέρους του πολυνομοσχεδίου θα οδηγήσει σε σταδιακή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας.

«Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ήπια ανάπτυξη 0,3% φέτος και 1,2% το επόμενο έτος. Είναι σημαντικό ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει κανένα επιπλέον δημοσιονομικό μέτρο, αλλά επιτρέπει στην κυβέρνηση να διανείμει 2 δισ. ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος που κατέγραψε για το 2013, πίσω στην οικονομία μέσω καταβολής επιδομάτων και αποπληρώνοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Moody’s.

Υπογραμμίζει, δε, πως το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου εστιάζει στο ρυθμιστικό πλαίσιο του τραπεζικού κλάδου και δημιουργεί ένα νόμιμο πλαίσιο για να επιτρέψει στο ΤΧΣ να μειώσει τη συμμετοχή του στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Διαβάστε επίσης: Την Παρασκευή η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Moody’s
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014, 17:41

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης