Συστάσεις προς την Κροατία απηύθυνε με έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Κομισιόν συνέστησε στην Κροατία να δημιουργήσει αποτελεσματικό μηχανισμό για την πρόληψη της διαφθοράς σε κρατικούς οργανισμούς, να εισαγάγει κώδικα συμπεριφοράς των εκλεγμένων αξιωματούχων σε όλα τα επίπεδα και να ελέγξει αν υπάρχουν περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μάχη κατά της διαφθοράς σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. τονίζεται ότι το νεότερο μέλος της Ένωσης έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες όσον αφορά στη βελτίωση του πλαισίου για τη μάχη κατά της διαφθοράς, όχι όμως και για την αποτροπή της.

Η Κροατία, σύμφωνα με την Κομισιόν, πρέπει να εφαρμόσει στρατηγική καταπολέμησης της διαφθοράς στις δημόσιες προμήθειες, κυρίως στον τομέα της υγείας, και να διασφαλίσει μηχανισμούς προστασίας για τους «πληροφοριοδότες» που καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς.

«Στόχος μας δεν είναι να αναφέρουμε ποια χώρα είναι πιο διεφθαρμένη από την άλλη. Δεν έχουμε πρόθεση να το κάνουμε. Με την έκθεση κατατάσσουμε τις χώρες με βάση το κριτήριο της μάχης κατά της διαφθοράς, αλλά προτείνουμε τι μπορεί να γίνει» ανέφερε η επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από την έκθεση παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που δείχνει ότι το 94% των Κροατών θεωρεί ότι στη χώρα είναι διαδεδομένη η διαφθορά, ενώ το 6% των πολιτών απάντησε ότι το περασμένο έτος δωροδόκησε ή με κάποιο τρόπο έγινε μάρτυρας υπόθεσης διαφθοράς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης