Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Εκτός από τις οφειλές προς τις τράπεζες, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα μπορούν να συμπεριλαμβάνουν στην αίτησή τους κατά την προσφυγή στον νόμο 3869/2010 και τα χρέη προς την εφορία, στους δήμους και στα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με την από 7-10-2015 εγκύκλιο που εξέδωσε η ΓΓΔΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προϋποθέσεις:

Οι προϋποθέσεις που τίθενται από την εγκύκλιο είναι οι οφειλές προς το Δημόσιο να μην είναι οι μοναδικές, αλλά να υπάρχουν οφειλές και προς ιδιώτες πιστωτές.
Σε περίπτωση που στην αίτηση διευθέτησης οφειλών δεν συμπεριληφθεί απαίτηση πιστωτή δεν επηρεάζεται από τη διαδικασία.

Διαδικασία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η αναστολή εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων κατά του οφειλέτη μέχρι τη συζήτηση της αίτησής του αφορά μόνο τις οφειλές για τις οποίες έχει αιτηθεί ρύθμιση και τις οποιές έχει συμπεριλάβει στο αίτημα του.

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται ταυτόχρονα, και ο τους θα πραγματοποιείται από τη γραμματεία του Ειρηνοδικείου εντός δύο ημερών από την κατάθεση του φακέλου.
Σε περίπτωση ελλιπούς φακέλου, ο ενδιαφερόμενος έχει προθεσμία 15 ημερών να προσκομίσει τα δικαιολογητικά, αλλιώς η αίτηση μπαίνει στο αρχείο.

Δόσεις

Οι μηνιαίες δόσεις που θα καταβάλει προς τους πιστωτές του ο δανειολήπτης μέχρι την εκδίκαση της αίτησής του θα προσδιορίζονται με βάση τις δαπάνες διαβίωσης του.
Το ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το 10% των μηνιαίων δόσεων που κατέβαλλε ο οφειλέτης πριν από την υποβολή της αίτησης ή κάτω από 40 ευρώ.

Άνεργοι ή οφειλέτες με σοβαρές ανίατες ασθένειες θα τυγχάνουν μικρότερων δόσεων, ή ακόμη και απαλλαγής από αυτές. Η αναστολή της κατάσχεσης θα ανακαλείται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει αθροιστικά τρεις δόσεις.

Σε περίπτωση που ο αιτών:
 
α) δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία,
β) δεν πούλησε ακίνητη περιουσία την τριετία πριν από την κατάθεση της αίτησης,
γ) οι καταθέσεις του είναι έως 1.000 ευρώ
δ) έχει τα χαρακτηριστικά του συνεργάσιμου δανειολήπτη με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, το δικαστήριο μπορεί να του χορηγήσει προσωρινή απαλλαγή 18 μηνών και πλήρη απαλλαγή, εάν μετά το 18μηνο δεν έχει μεταβληθεί η κατάστασή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης