Η αποστροφή ανάληψης κινδύνου πραγματοποίησε μια δραματική επιστροφή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Αυτό που απασχολεί τους επενδυτές είναι αν αυτό συνιστά μια βασική τάση ή αν είναι ακόμα μία προσωρινή ανοδική κίνηση. Η επιστροφή της αβεβαιότητας δεν οφείλεται στη χθεσινή απροσδόκητη πτώση των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών, αφού σε αυτή τη φάση είναι γνωστή η αδυναμία της αμερικανικής αγοράς κατοικίας.

Η πηγή της ανησυχίας προέρχεται από την ευρωπαϊκή κρίση, όπου μέσω των πιστωτικών αγορών μια νέα παγκόσμια κρίση είναι πολύ πιθανή (μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για σταθερή ανάπτυξη στην Αμερική, αλλά οι προσδοκίες μπορεί να είναι πολύ χειρότερες). Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,40% και τα commodity currencies κατέγραψαν απώλειες. Αυτό που πραγματικά προκαλεί ανησυχία είναι η άνοδος του δολαρίου σε υψηλά 18 μηνών και το νέο ρεκόρ των ομολόγων. Τα στοιχεία αυτά ενισχύονται, όταν η ρευστότητα είναι πολύ σημαντική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει κι άλλα στάδια

Η θεμελιώδης εικόνα του ευρώ σημείωσε σημαντική επιδείνωση τη Δευτέρα. Με την ισοτιμία EUR/USD να βρίσκεται σε χαμηλά δύο ετών, είναι δύσκολο να παρερμηνευτεί η αγορά. Πόσο όμως αυτή η κίνηση οφείλεται στη δύναμη του δολαρίου και πόσο στην αδυναμία του ευρώ, είναι ένα σημαντικό ερώτημα. Παρατηρώντας τα υπόλοιπα νομίσματα, τα ζεύγη EUR/USD και EUR/JPY βρίσκονται σε νέα χαμηλά, ενώ τα υπόλοιπα ζεύγη παραμένουν περισσότερο συγκρατημένα. Αυτό όμως δεν πρέπει να ερμηνευτεί σαν δυναμική του κοινού νομίσματος. Από τη θεμελιώδη σκοπιά, η υποβάθμιση της Ισπανίας είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο στα CDS της χώρας, την πτώση κατά 2,6% του IBEX και την εκτόξευση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων κοντά στα ιστορικά υψηλά. Η μετάδοση της κρίσης είναι το επόμενο βήμα. Οι εκροές καταθέσεων από τις ισπανικές τράπεζες έφθασαν τα €15,2 δισ. και η Ιταλία απέτυχε να ολοκληρώσει επιτυχώς τη δημοπρασία δεκαετών ομολόγων.

Το δολάριο Αυστραλίας «μολύνεται» από την αποστροφή του κινδύνου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελετώντας τη συσχέτιση 20 ημερών του AUD/USD και του S&P 500 φαίνεται ότι είναι στο 0,93. Αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλέσει καμία έκπληξη για τη μεγαλύτερη πτώση που κατέγραψε η ισοτιμία χθες, σε διάστημα έξι μηνών. Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και αυτό αποτελεί έναν λόγο που μπορεί να οδηγήσει την ισοτιμία στα χαμηλά του περασμένου Νοέμβρη. Η πτώση του AUD μπορεί να αντιστραφεί με δύο τρόπους: με την τόνωση της κινεζικής οικονομίας ή με τη μείωση των εκτιμήσεων για νέα μείωση επιτοκίων.

Πιέσεις για τη στερλίνα, με τα Gilts σε ιστορικά χαμηλά και την κρίση να εντείνεται

Η στερλίνα είναι ένα ευρωπαϊκό νόμισμα με καλύτερες προοπτικές από το ευρώ. Αυτό, όμως, το κάνει ισχυρό νόμισμα; Πραγματικά όχι. Οι εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη έχουν οδηγήσει τα κεφάλαια στην Αγγλία, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των gilts να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Ο χρυσός επιβεβαιώνει και πάλι κρίσιμη στήριξη

Ο χρυσός είναι ένα ασφαλές καταφύγιο. Αλλά όταν η κατάσταση είναι οριακή, η ρευστότητα κατευθύνεται στο δολάριο. Έτσι χθες, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο παρά την πτώση στις μετοχές, την άνοδο των ομολόγων και την πτώση των commodity currencies. Υπάρχουν δύο εξηγήσεις για τη χθεσινή άνοδο από τα $1532: ο χρυσός ανέκτησε την επιρροή του ως ασφαλές καταφύγιο ή ο πανικός δεν ήταν τόσο μεγάλος, ώστε να επιτρέψει μεγαλύτερη άνοδο του δολαρίου. Αναλυτής της FXCM εκτιμά ότι το δεύτερο είναι πιο πιθανό. Αν η διάθεση αποστροφής του κινδύνου συνεχιστεί, το πολύτιμο μέταλλο θα βρεθεί σε χαμηλά 10 μηνών.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης