Η αναμενόμενη διόρθωση για το δολάριο δεν στηρίζει τους φόβους/τις ελπίδες για άμεση αντιστροφή τάσης. Βαδίζοντας προς το τελευταίο 24ωρο της εβδομάδας, ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται κοντά σε στήριξη τριών μηνών, τη στιγμή που ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index διαπραγματεύεται γύρω από τις 10.000 μονάδες. Θα χρειαστεί η παρουσία ενός θεμελιώδους καταλύτη, ώστε να συνεχιστεί αυτή η κίνηση.

Τι θα μπορούσε να ενισχύσει το ρίσκο μιας πραγματικής αντιστροφής; Ενδεχομένως οι ανανεωμένες ανησυχίες για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Στις αρχές του περασμένου Μάρτη, οι αμερικανικές μετοχές κατάφεραν να ενισχυθούν σε υψηλά 4 ετών, όταν ανακοινώθηκε ότι οι περισσότερες τράπεζες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα TARP «πέρασαν» με επιτυχία τα stress tests της Fed. Τότε πολλές τράπεζες μοίρασαν μέρισμα και προχώρησαν σε επαναγορές, γεγονός που ενίσχυσε την ψυχολογία των μετόχων. Χθες, μετά το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, η JP Morgan ανακοίνωσε ζημίες 2 δισ. δολάρια από συνθετικά προϊόντα trading, ξυπνώντας ανησυχίες μήπως το πρόβλημα αφορά σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το δολάριο η μεταβλητότητα αποτελεί το βασικό συστατικό διαμόρφωσης πραγματικής τάσης. Η μεταβλητότητα τυπικά είναι αντίθετη προς την ανάληψη ρίσκου (η εμπιστοσύνη πλήττεται, η μεταβλητότητα αυξάνεται). Όταν η εμπιστοσύνη υποχωρεί σε τέτοια επίπεδα που η αποστροφή ρίσκου αυξάνει την αναζήτηση ρευστότητας, το δολάριο «λάμπει». Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, δεν θεωρούν πιθανό ο φόβος για τη JP Morgan να κλιμακωθεί και να γενικευτεί τις επόμενες ώρες.

EUR: Εν αναμονή ενός νέου σοκ

Όπως αναμενόταν, η ευαισθησία του ευρώ απέναντι στα προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας περιορίστηκε χθες. Η εκταμίευση της δόσης των 5,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (αν και με προσωρινή παρακράτηση του 1 δισ. ευρώ), που καλύπτει τις ανάγκες για το υπόλοιπο του μήνα, και η κρατικοποίηση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ισπανία αποτελούν εξαιρετικούς παράγοντες να κερδίσει χρόνο το ευρώ.

CAD: Εκτεθειμένο εν όψει των στοιχείων απασχόλησης

Τον περασμένο μήνα οι αναλυτές διαψεύστηκαν περιμένοντας αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 10.500, με τη μέτρηση να εκτοξεύεται στις 82.300. Ως αποτέλεσμα, το δολάριο Καναδά ενισχύθηκε σημαντικά. Η ίδια πιθανότητα μεταβλητότητας ισχύει και για τη σημερινή ανακοίνωση, αν και οι προσδοκίες για μια θετική μέτρηση είναι αυξημένες και επομένως, αν επιβεβαιωθούν, θα έχουν μικρότερη επιρροή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

GBP: Ράλι για τη στερλίνα μετά τη BoE

Υπήρχε συναίνεση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, κάτι που επιβεβαιώθηκε, ενθαρρύνοντας το ράλι στη στερλίνα. Η κίνηση της στερλίνας αντανακλά το κλείσιμο θέσεων που είχαν ποντάρει σε μια νέα στήριξη της οικονομίας από τη BoE.

JPY: Σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση σε τρεις εβδομάδες

Στατιστικά η χθεσινή πτώση του γιεν ήταν η μεγαλύτερη σε διάστημα τριών εβδομάδων. Πρόκειται για μάχη ανάμεσα στις τάσεις ρίσκου και στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Azumi, ο οποίος δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί το γιεν συνεχίζει να ενισχύεται, παρά τις προσπάθειες της Τράπεζας της Ιαπωνίας να το αποδυναμώσει.

ΧΡΥΣΟΣ: Σταθεροποίηση καθώς υποχωρεί η μεταβλητότητα

Μια μέτρια άνοδος στο κλείσιμο της Πέμπτης ανέκοψε την πτωτική πορεία του χρυσού που ξεκίνησε με τη διάσπαση μιας πολυετούς ανοδικής γραμμής τάσης. Η σταθεροποίηση ήρθε μετά τη χαλάρωση της μεταβλητότητας, με το δολάριο να βρίσκεται κάτω από τα υψηλά 16 μηνών και τον S&P 500 πάνω από τη στήριξη 3 μηνών.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης