Διαβάστε στο κείμενο που ακολουθεί το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM αναλυτικά για τη μεταβλητότητα που έχουν παρουσιάσει το δολάριο και το ευρώ.

«Υπό κανονικές συνθήκες θα υποβάθμιζα την επιρροή που ασκεί η μεταβολή των θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ στην αγορά, καθώς έχει διαμορφωθεί κυρίαρχη τάση στην αγορά απασχόλησης. Όμως, στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι λίγο ασταθής. Όταν το μαζικό συναίσθημα είναι ακραίο, τότε η μεταβλητότητα σε σχέση με τη σημασία και την επιρροή των ανακοινώσεων μεγαλώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασική αρχή των αγορών είναι η μεγάλη επιρροή των ανακοινώσεων, όταν η μεταβλητότητα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και όταν μια πτωτική αγορά αφομοιώνει ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα. Και οι δύο παραπάνω συνθήκες καθορίζουν την κατάσταση της αγοράς προς το κλείσιμο της εβδομάδας και πριν από τη σημαντική αυτή ανακοίνωση.

Ο δείκτης μεταβλητότητας της αγοράς συναλλάγματος CVIX κινείται γύρω από τα υψηλά 5 μηνών στο 11,7%, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας των μετοχών VIX ανήλθε άνω του 25%, για να δοκιμάσει νέα υψηλά έτους. Βάσει της ιστορικής τους διαδρομής, και οι δύο δείκτες έχουν κι άλλα περιθώρια ανόδου. Οι αποδείξεις των πτωτικών ενδείξεων στις αγορές αντανακλώνται και στους δείκτες των μετοχών και το δολάριο. Ο S&P 500 βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανανέωση της πτωτικής τάσης που οδήγησε τον δείκτη στη χειρότερη μηνιαία πτώση από τον Σεπτέμβρη. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index έφτασε τα υψηλά 18 μηνών.

Οι μέσες εκτιμήσεις για την επερχόμενη ανακοίνωση είναι 150.000 νέες θέσεις εργασίας, πάνω από τις 115.000 που προστέθηκαν τον Απρίλιο. Η πρόβλεψη αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στα μέσα υψηλά των προηγούμενων 12 μηνών στις 151.000. Η προοπτική μας εν όψει της ανακοίνωσης για το δολάριο είναι ελαφρώς ανοδική. Έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες για μια πρόσθετη απογοήτευση. Δεδομένου ότι τα επίπεδα φόβου είναι υψηλά, δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανανεωθεί η υπάρχουσα τάση απομόχλευσης. Ως προς το δολάριο, μια απογοήτευση από τα στοιχεία απασχόλησης θα μπορούσε να επεκτείνει τα κέρδη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

EUR: Νέες εξελίξεις κενού περιεχομένου

Η θεμελιώδης εικόνα της Ευρωζώνης δεν έχει βελτιωθεί, αντιθέτως έχει επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Δεδομένων των απωλειών του νομίσματος τους τελευταίους μήνες, μια πραγματική ώθηση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι χθεσινές εξελίξεις αφορούσαν και πάλι στην Ισπανία. Ενώ ο δείκτης IBEX υποχώρησε σε νέα χαμηλά και τα CDS άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι υποθέσεις γύρω από τον σχεδιασμό μια επερχόμενης διάσωσης της χώρας, φήμη που τελικά καταπνίχθηκε».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης