Ανάμεσα στις πολλές απειλές που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία, το «φθηνό» πετρέλαιο θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη από αυτές, εκτιμούν διεθνείς οικονομικοί αναλυτές. Η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει περισσότερο από 23% από τον περασμένο Ιούνιο, πιέζοντας το ρούβλι και δημιουργώντας μια «τρύπα» στον ρωσικό προϋπολογισμό, ο οποίος αντλεί το 45% των εσόδων από τους φόρους πετρελαίου.

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε τη Δευτέρα πως θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στα αποθέματα, εάν οι τιμές του πετρελαίου και η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα. Η κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού στο χρονικό διάστημα των επόμενων τριών ετών θα μπορούσε να αφανίσει το 50% του αποθεματικού ταμείου, ύψους 74 δισ. δολαρίων, που δημιούργησε η κυβέρνηση για να «οχυρωθεί» απέναντι στις διακυμάνσεις των τιμών, τόνισε σε δηλώσεις της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Tatyana Nesterenko.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προσχέδιο του ρωσικού προϋπολογισμού για το 2015 στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι η τιμή του πετρελαίου θα κυμαίνεται στα 100 δολάρια/βαρέλι και άνω. Ωστόσο η τιμή του αργού έφθασε να διαπραγματεύεται τη Δευτέρα ακόμα και στα 84 δολάρια, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της Μόσχας.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης